Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων «βλέπει» σύνδεση με τις θρομβώσεις

06.04.2021 | 20:20 Eνσωμάτωση

Για πρώτη φορά, ο επικεφαλής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο AstraZeneca και περιστατικών θρομβώσεων.

«Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε πλέον να το πούμε, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο. Μένει όμως ακόμα να εξηγήσουμε πώς συμβαίνει αυτό».

Η δήλωση αυτή στην ιταλική εφημερίδα il messaggero προκάλεσε αναστάτωση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να ανακοινώνει αμέσως μετά ότι θα …ανακοινώσει το τελικό του πόρισμα τις επόμενες ημέρες.

«Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η διαδικασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη»

Στην Ελλάδα έχουν γίνει 346.000 δόσεις εμβολίου της Astrazeneca και ένα περιστατικό θρόμβωσης πιθανότατα να σχετίζεται με τον εμβολιασμό.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί, πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις.»

Στην εκπομπή livenews συγγενείς μιας 60χρονης γυναίκας η οποία πέθανε ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό της καταγγέλουν ότι ο θάνατός της σχετίζεται με το εμβόλιο και εξετάστηκε από την ελληνική επιτροπή.

«Είχε ραγδαία επιδείνωση στην πορεία. Εμφάνισε και δεύτερο θρόμβο στο πόδι κάτι που μας είπαν οι ίδιοι οι γιατροί ότι είναι πολύ σπάνιο.»

Υποβασταζόμενη από τον γιο της, η Γαρυφαλιά Καπετάνη σηκώνεται από τον καναπέ.

«Θρόμβωση στο κάτω άκρο διέγνωσαν οι γιατροί 4 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με Astra Zeneca.»

Τα πρώτα συμπτώματα δεν άργησαν να φανούν. Από την 1η κιόλας μέρα ένιωσε ατονία, μούδιασμα στα χείλη και άλγος στ’ άκρα που την οδήγησε εκ νέου στο νοσοκομείο.

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με Astrazeneca συνεχίζονται κανονικά ενώ στην Ευρώπη,

Σουηδία και Νορβηγία ανέστειλαν συνολικά τον εμβολιασμό με AstraZeneca
Γαλλία ανέστειλε τον εμβολιασμό για πολίτες κάτω των 55
Και η Γερμανία για πολίτες κάτω των 65 ετών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/04/2021