Οικονομία

Self-rapid tests στην εργασία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

05.04.2021 | 08:07 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς, αναφορικά με όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για τα rapid και τα self-tests στο χώρο εργασίας.

«Υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον για τα self-tests. Το θέμα άνοιξε με το νόμο που αναφέρει ότι έρχονται τα τεστ σε εκπαίδευση, και άνοιξε κουβέντα για το τι θα γίνει με τους χώρους εργασίας. Έχει τη δυνατότητα ο εργοδότης αν έχει λάβει όλα τα άλλα μέτρα προστασίας, να απαιτήσει από το εργαζόμενο και το self-test. Μπορεί να του απαιτήσει να το κάνει. Όπως γνωρίζουμε θα δίνεται η δυνατότητα για ένα τεστ την εβδομάδα από τα φαρμακεία. Αν όμως ο εργοδότης επιθυμεί παραπάνω τεστ θα πρέπει να επωμιστεί και το κόστος», είπε ο κ. Πρασσάς.

«Στο χώρο εργασίας θα μπορεί να γίνει το τεστ μόνο από το γιατρό εργασίας. Και το self και το rapid μπορεί να τα κάνει ο γιατρός εργασίας. Ακόμα και αν πρέπει να κάνει ο εργαζόμενο τεστ, αν το απαιτήσει ο εργοδότης, θα πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Στο αν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να ζητήσει δείγμα, ώστε να διαπιστωθεί αν νοσεί ο εργαζόμενός του, ο κ. Πρασσάς τόνισε ότι «Ο εργοδότης δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρατάει αρχείο των τεστ. Μπορεί ο εργοδότης να ζητήσει υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο».

«Μπορεί ο εργοδότης να απαγορεύσει στον εργαζόμενο να έρθει στην εργασία ή ακόμα και να προβεί σε απόλυση, αν ο εργαζόμενος αρνείται να συμμετέχει στη διαδικασία των τεστ», είπε ακόμα ο κ. Πρασσάς.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο εργοδότης έχει δικαίωμα να ζητήσει τον εμβολιασμό ενός εργαζόμενου, ως προαπαιτούμενο για μία πρόσληψη.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7

Έκτακτο επίδομα φαίνεται πως θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το επίδομα θα είναι στη μορφή αποζημίωσης, με το ποσό να μην έχει ακόμα ξεκαθαριστεί.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 19 του μήνα. Οι δικαιούχοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» και δικαιούχοι είναι όσοι είχαν πτώση τζίρου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 κατά τουλάχιστον 20%. Τζίρος αναφοράς (2020) τα 600€ για το τρίμηνο.

Τα ποσά ενίσχυσης θα είναι από 1.000€ – 100.000€, ενώ η πληρωμή θα γίνει έως τέλος Απριλίου. Σημειώνεται ότι το 50% δεν επιστρέφεται, ενώ το υπόλοιπο 50% θα αποπληρωθεί σε 60 δόσεις από το 2022.

Voucher 200€: Σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για 560.000 νέους

Σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις και για το voucher των 200 ευρώ, για την αγορά υπολογιστή, laptop, tablet ή smartphones. Το voucher αφορά σε μαθητές, σπουδαστές & φοιτητές έως 24 ετών.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 05/04/2021