Ελλάδα

Lockdown: Μαραθώνια η συνεδρίαση των ειδικών με έντονες διαφωνίες – Αναζητείται η «χρυσή» τομή

31.03.2021 | 20:08 Eνσωμάτωση

Η σημερινή ήταν μία από τις δυσκολότερες συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθώς οι αποφάσεις ελήφθησαν υπό το βάρος της έκρηξης των κρουσμάτων και των σκληρών εικόνων που βλέπουμε καθημερινά στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Αποφάσεις υπό το βάρος των 3.616 νέων κρουσμάτων και του «μαύρου» ρεκόρ των 76 θανάτων εντός του 2021 κλήθηκαν να λάβουν οι λοιμωξιολόγοι την ώρα που η κυβέρνηση με δημόσιες παρεμβάσεις υπουργών επιχειρούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στις ασφυκτικές πιέσεις για άνοιγμα της οικονομίας και της σκληρής πραγματικότητας.

Διαφωνίες για το άνοιγμα

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ξεκίνησε στη 13:30 υπό το βάρος της έκρηξης των κρουσμάτων και της αφόρητης πίεσης στο σύστημα Υγείας.

Ενδεικτικά τα όσα είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε ένα διάλλειμα της πολύωρης Επιτροπής σε ενημέρωση προς τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών:

«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο και δεν το περιμέναμε αυτό… ο ιός μας κυνηγά».

Ο προβληματισμός για τη δύσκολη εξίσωση των αποφάσεων αποτυπώθηκε και στα όσα είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός.

«Από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, και από την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου και ότι τα μέτρα εκ των πραγμάτων δεν τηρούνται πλήρως».

Οι αποφάσεις

Από τη Δευτερά 5 Απριλίου το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με αυστηρά μέτρα προστασίας και με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος.

Οι καταναλωτές θα στέλνουν μήνυμα στον νέο αριθμοί 13032 για τη μετακίνησή τους και θα υπάρχει τρίωρος χρονικός περιορισμός.

Με κωδικό «6» & εκτός δήμου, τι ισχύει για τα σχολεία

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, μέτρο το οποίο είχε εν πολλοίς προαναγγείλει η κυβέρνηση από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Με self tests σε καθηγητές και μαθητές αναδένεται να ανοίξουν πρώτα τα λύκεια, με το σχολικό έτος να παρατείνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Την προσεχή εβδομάδα και με τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εξετάσει και το θέμα του ανοίγματος της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 31/03/2021