Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Πνίγεται» στο τρίτο κύμα το Ε.Σ.Υ

30.03.2021 | 16:53 Eνσωμάτωση

Οριακή παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής. Για 3η συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, με δεκάδες να παραμένουν σε λίστα αναμονής εκτός εντατικής.

«Το ένα από τα τρία τμήμα covid έχει 10 διασωληνωμένους. Υπάρχουν κι άλλοι και στα υπόλοιπα. Συνολικά από την ενημέρωση που έχουμε από την πλατφόρμα του ΕΚΑΒ είναι 124 διασωληνωμένοι συνολικά στην Αττική εκτός ΜΕΘ.»

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Επικράτειας ήταν 456, μία αύξηση της τάξης του 8,06%.

«Είχαμε 64 μέχρι τώρα εισαγωγές, είχαμε μερικές ύποπτες ας πούμε θα φτάσουμε τις 70 μέχρι να κλείσει η εφημερία τελείως.»

Σήμερα στο νοσοκομείο Αττικόν, νοσηλεύονται 90 κρούσματα, ενώ οι κλίνες που παραμένουν ελεύθερες είναι μόλις 17.

Καλύτερη εικόνα στις κλινικές του Σωτηρία ωστόσο κι εκεί, η ΜΕΘ είναι γεμάτη ΤΡΥΠΗΜΑ 84/84

«Σ’ εμάς είναι γεμάτη η μονάδα. Γίνονται κάποιες εσωτερικές αλλαγές αλλά αμέσως καταλαμβάνεται το κρεβάτι από άλλον διασωληνωμένο ασθενή.»

Συνωστισμός… ασθενοφόρων

Ζωντανά την ώρα της εκπομπής, η κάμερα του LIVE NEWS κατέγραφε τις εικόνες ακόμη μίας δραματικής εφημερίας στον «Ευαγγελισμό».

«Η εικόνα που παίρνουμε κύριες και κύριοι είναι δύσκολη. Άλλο ασθενοφόρο μπαίνει. Άλλο βγαίνει. Βλέπετε τους διασώστες με τις ειδικές στολές. Ο κόσμος στο πλάι σχηματίζει ουρές.»

Η εφημερία άρχισε στις 2.30 το μεσημέρι με 58 στις 58 κλίνες στην εντατική κατειλημμένες.

Τρεις διασωληνωμένοι βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ

Το ένα ασθενοφόρο κατέφτανε μετά το άλλο.

«Δεν δείχνει να υπάρχει μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Τουλάχιστον η ροή έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή. Φαίνεται ότι είναι αυξημένη η προσέλευση και σε αυτή την εφημερία.»

Δύσκολη εφημερία περιμένει αύριο το Κρατικό Νίκαιας καθώς, οι διαθέσιμες κλίνες σήμερα είναι μόλις 14.

«Εμείς εφημερεύουμε αύριο. Τα κρεβάτια που είναι κενά είναι 14 και όπως καταλαβαίνετε δεν φτάνουν ούτε για μισή εφημερία.»

Αυξανόμενη πίεση δέχεται το σύστημα υγείας και στη Θεσσαλονίκη με τις εισαγωγές σε κάθε εφημερία ολοένα και ν’ αυξάνονται.

«Η εφημερία έκλεισε με 29 στη ΜΕΘ και να έχουμε 91 περιστατικά στην απλή κλινική covid.»

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η διασπορά του κορωνοϊού στο ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη. Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 15, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και πέντε γιατροί που έχουν εμβολιαστεί.

Πέθανε περιμένοντας για ΜΕΘ

«Πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, πρέπει να μπει σε ΜΕΘ», λέω «κάντε κάτι ρε παιδιά, εγώ θα έρθω να τον πάρω να τον βάλω σε ΜΕΘ; Κάντε κάτι.»

Είναι οι δραματικοί διάλογοι μεταξύ των γιατρών και του γιου 70χρονου με κορωνοϊό που νοσηλευόταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ για 5 ημέρες.

Στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ βρισκόταν αρκετά χαμηλά και οι ελπίδες κάθε μέρα που περνούσε έσβηναν.

«Την πρώτη ημέρα μας είπαν οι γιατροί στην 40η , την προτελευταία δηλαδή την 4η ημέρα διασωλήνωσης, μια μέρα πριν φύγει στην 54η.»

Ο γιος του 70χρονου μιλώντας στο LIVE NEWS μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τους γιατρούς του Αμαλία Φλέμινγκ που έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σώσουν τον πατέρα του.

«Όταν πήγα το πρωί για τα χαρτιά την επόμενη ημέρα, πετάγονται και μου λένε «του Θωμά ο γιος είσαι;» και λέω «τον ξέρεις με το μικρό του όνομα;» κι έκλαιγε. Έκλαιγε η νοσοκόμα.»

Εφιαλτικές ήταν οι μέρες για τον κύριο Βασίλη όταν είχε με κορωνοϊο τον πατέρα του στο Αμαλία Φλέμινγκ, την μητέρα του στον Ευαγγελισμό και την αδερφή του σε κρίσιμη κατάσταση.

«Η αδελφή μου παρά λίγο να φύγει. Δηλαδή την προλάβαμε στο τσακ, πήγε ο γιατρός και την πρόλαβε. Αλλά δεν μπήκε σε νοσοκομείο. Είχα πατέρα διασωληνωμένο, μητέρα στον Ευαγγελισμό και αδελφή στο σπίτι. Την ημέρα το πρωί που έφυγε ο πατέρας μου, εγώ είχα κάτσει σε μια καρέκλα και έλεγα: «Πώς θα το πω στην μητέρα μου; Η οποία βρίσκεται στον Ευαγγελισμό; Με οξυγόνο».»

Η κυρία Κική δεν κατάφερε τελικά ν’ αποχαιρετήσει τον άνθρωπο της. Το τελευταίο αντίο στον 70χρονο Θωμά, που χαμογελούσε μέχρι και τη στιγμή της διασωλήνωσης, το είπε μόνος ο γιος του αγκαλιά με την αδερφή του.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 30/03/2021