Ελλάδα

Κορωνοϊός: Δίχτυ ασφαλείας τα self test για την άρση του lockdown

29.03.2021 | 17:23 Eνσωμάτωση

Ως δικλίδα ασφαλείας για το πολυπόθητο άνοιγμα αναμένεται να λειτουργήσουν τα 10 εκατομμύρια self test, που θα διατίθενται δωρεάν απ’ τα φαρμακεία της χώρας από τις αρχές Απριλίου.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός υγείας, τα διαγνωστικά τεστ θα είναι υποχρεωτικά σε εστίαση, επιχειρήσεις, σχολεία και δικαστήρια και θα λειτουργήσουν ως ένα πλέγμα ασφαλείας στο δίμηνο Απριλίου- Μαίου.

«Θέλω να ελπίζω ότι οι περισσότεροι θα είναι συνεπείς και θα βοηθήσουν έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή του καθενός, των οικογενειών μας, των επιχειρήσεων, των σχολείων και όλης της κοινωνίας.»

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να προμηθεύονται μια φορά την εβδομάδα από το φαρμακείο της γειτονιάς δωρεάν μια συσκευασία self test, προκειμένου να ελέγχονται μόνοι τους για κορωνοϊό στο σπίτι.

«Τα τεστ θα είναι πάρα πολύ εύκολα. Θα έχουν οδηγίες, θα προηγηθεί και ένα βιντέακι και έτσι εύχομαι να μη χρειαστεί να βοηθήσουμε πολλούς.»

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο πολίτης αφού το δηλώσει στη πλατφόρμα selftesting.gov.gr. θα μπορεί να προγραμματίσει ένα δωρεάν τεστ επιβεβαίωσης σε δημόσια δομή.

«Δεν θα επιβαρύνεται ο πολίτης, θα είναι δωρεάν. Θα είναι όμως από όσο ξέρω ένα rapid test.»

Τα self test αναμένεται να επικεντρωθούν στις ηλικίες 40-64 ετών, που ακόμη δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

«Θα ξεκινούσα από τους ανθρώπους της ενεργού οικονομικής ζωής που δεν είναι εμβολιασμένοι. Πιάνεις αυτό που λέγεται ασυμπτωματικός και προσυμπτωματικός δηλαδή τον άνθρωπο, ο οποίος- χωρίς να το γνωρίζει- μεταδίδει.»

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία προμήθειας διαγνωστικών self test στο σπίτι. 31 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Ο φάκελος κατατίθεται σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Όλα με διαφάνεια.»

Οι πρώτες παρτίδες των tests αναμένεται να φτάσουν στα φαρμακεία εντός του πρώτου 10ημερου του Απριλίου.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 29/03/2021