Οικονομία

Πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας για τον Απρίλιο

29.03.2021 | 18:43 Eνσωμάτωση

Πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 1 δις ευρώ για το μήνα Απρίλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το συνολικό πακέτο των μέτρων στήριξης αναμένεται να υπερβεί τα 14 δισεκ. ευρώ το 2021. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία όσο η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης το επιβάλλει» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα για τον Απρίλιο

Τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

Αναστέλλεται η καταβολή των ρυθμισμένων δόσεων φορολογικών οφειλών για τις πληττόμενες -λόγω lockdown- επιχειρήσεις. Μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.

Υποχρεωτική μείωση στα ενοικία των επαγγελματικών ακινήτων κατά 100% τον Απρίλιο. Για τους ιδιοκτήτες των επαγγελματικών ακινήτων θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και 60%.

Μείωση ενοικίου για την πρώτη κατοικία κατά 40% και τη φοιτητική κατοικία προστατευόμενων μελών τους θα έχουν και όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή σύμβασης.

Στα μέσα Απριλίου θα καταβληθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα κατά 80% ενοίκια του Φεβρουαρίου και Μαρτίου (αρκεί να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις). Το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στους ιδιοκτήτες είναι 180 εκατ. ευρώ.

Παρατείνονται υπό προϋποθέσεις οι μισθώσεις ακινήτων του δημοσίου.

Τέλος, με αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ: Μετατίθεται η έναρξη της ψηφιακής διαβίβασης δεδομένων mydata. Παράληλα άνοιξε ως τις 19 Απριλίου η πλατφόρμα των τροποποιητικών δηλώσεων.

Παρατείνονται οι προσθεσμίες λήξης των συναλλαγματικών, επιταγών και χρεογράφων κατά 30 ημέρες για τις προσθεσμίες που λήγουν ως τις 30 Απριλίου. Αντίστοιχα ισχύει και για το ΦΠΑ.

Τα παραστατικά του πρώτου εξαμήνου θα πρέπει να μεταβιβαστούν στο mydata ως τις 30 Οκτωβρίου 2021.

Παρατείνεται ως τις 30 Ιουνίου η απόσυρση και αναβάθμιση ταμειακών μηχανών.

«Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες της. Παρεμβαίνουμε έγκαιρα και στοχευμένα» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να είμαστε συνετοί» επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την δημοσιονομική ευελιξία που επιτρέπει η Ευρώπη ωστόσο «χωρίς να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 29/03/2021