Κόσμος

Ασκήσεις ισορροπίας με την Τουρκία από την ΕΕ: Φίλης – Καιρίδης στο MEGA

28.03.2021 | 09:38 Eνσωμάτωση

Κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν πάνω από 1.000.000 πολίτες στην Κωνσταντινούπολη. Οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη όταν ο βασικός μισθός είναι γύρω στα 280 ευρώ σύμφωνα με τη σημερινή ισοτιμία. Παράγοντες που οδηγούν στην κατάσταση αυτή, πέρα από τον κορωνοϊό είναι και η πολιτική κατάσταση της γείτονος.

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο  Διδάκτωρ Γεωπολιτικής Καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης και ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο οικονομικό ζήτημα. Η Κίνα μπαίνει όλο και περισσότερο στη χώρα με αποτέλεσμα αυτό να μεταφραστεί είτε ως ένα κοινό έδαφος με τη Δύση είτε ως αφορμή για αντιμετώπιση των εσωτερικών δυσκολιών.

«Θα υπάρξει εσωτερική κοινωνική αστάθεια στην Τουρκία με αποτέλεσμα αυτή να γίνει επικίνδυνη και επιθετική απέναντί μας», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Καιρίδης υποστήριξε ότι η Αμερική ήταν ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, όμως τα τελευταία χρόνια είχε υποχωρήσει. Τώρα επανέρχεται ως ένας πολύ σοβαρός παίκτης. «Υπάρχει σαφής μετατόπιση της Αμερικής προς την ελληνική πλευρά», σχολίασε και πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή «ο Ερντογάν έβαλε αυτογκόλ στην τουρκική οικονομία με την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη. «Η Τουρκία έχει μπει αναμφίβολα σε περιπέτειες», κατέληξε.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 28/03/2021