Κόσμος

Κλειστή για πέμπτη μέρα η διώρυγα του Σουέζ – «Έμφραγμα» για την παγκόσμια οικονομία

27.03.2021 | 13:30

Ντόμινο ζημιών για το διεθνές εμπόριο προκαλεί η προσωρινή αναστολή της κυκλοφορίας στη διώρυγα του Σουέζ, καθώς το γιγάντιο φορτηγό Ever Given έχει προσαράξει από την περασμένη Τρίτη. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την αποκόλλησή του έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς και μάλιστα, ενδέχεται να χρειαστούν εβδομάδες καθώς ο καιρός δεν ευνοεί τα έργα.

Το 400 μέτρων Ever Given παραμένει για τέταρτη ημέρα κολλημένο στα αβαθή της διώρυγας του Σουέζ… Η πλώρη του καρφωμένη στην Ασία και η πρύμνη του στην Αφρική.

Οι Αιγυπτιακές αρχές σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν το 200.000 τόνων πλοίο από τόνους λάσπης.

Περισσότερα από 220 εμπορικά πλοία στοιβάζονται στην είσοδο και την έξοδο της μεγαλύτερης διώρυγας του κόσμου προκαλώντας “έμφραγμα” στην παγκόσμια οικονομία.

Από το Σουέζ περνούν καθημερινά 600.000 βαρέλια πετρελαίου προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και 800.000 βαρέλια αργού προς την Κίνα. Το 12% των εμπορευμάτων παγκοσμίως περνά από το συγκεκριμένο στενό ενώ το Σουέζ είναι από τις βασικότερες διόδους διέλευσης για τα εμπορευματοκιβώτια.

Οι λύσεις στην ασφυξία της διώρυγας, δεν είναι ούτε απλές, ούτε φθηνές. Το κόστος του διάπλου της Αφρικής ξεπερνά το μισό εκατομμύριο δολάρια ανά πλοίο ενώ αυξάνεται κατακόρυφα και ο κίνδυνος για πειρατεία ειδικά στα ανοιχτά της Σομαλίας και την Νιγηρίας.

Ο κίνδυνος να παραμείνει το Σουέζ μπλοκαρισμένο για αρκετό καιρό ορατός. Εάν τραβήξει για εβδομάδες ή για ακόμη περισσότερο, θα έχει σαφώς τεράστιο αντίκτυπο και σε άλλα λιμάνια της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Το ατύχημα του 13ου μεγαλύτερου πλοίου στον κόσμο είναι πιθανό να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία με την τιμή του πετρελαίου ήδη, σήμερα να σημειώνει άνοδο.

Χείρα βοηθείας από τις ΗΠΑ για να ανοίξει η Διώρυγα

Νωρίτερα σήμερα έγινε νέα απόπειρα απεγκλωβισμού του πλοίου, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ακόμα μία. Η ολλανδική εταιρεία που συμμετέχει στις προσπάθειες αναφέρει ότι ο απεγκλωβισμός του πλοίου θα καθυστερήσει ακόμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Αίγυπτο για να αποκολληθεί το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει μπλοκάρει εδώ και τέσσερις ημέρες τη Διώρυγα του Σουέζ, αλλά και την παγκόσμια ναυτιλία. Η Ουάσινγκτον προτίθεται να στείλει μια ομάδα ειδικών του Πολεμικού Ναυτικού, που θα μπορούσαν να φτάσουν πολύ γρήγορα στην περιοχή, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27/03/2021