Ελλάδα

Γεύσεις από την ελληνική θάλασσα και με την υπογραφή του Λευτέρη Λαζάρου

25.03.2021 | 20:18 Eνσωμάτωση

Ένα δείπνο που μύριζε Ελλάδα απόλαυσαν οι καλεσμένοι χθες στο προεδρικό Μέγαρο. Το δείπνο είχε επιμεληθεί ο βραβευμένος με αστέρι Μισελέν σεφ, Λευτέρης Λαζάρου. Το δείπνο είχε σαν βάση τα θαλασσινά ενώ στην αίθουσα της προεδρίας όπου δείπνησαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι ανάμεσα σε 2 σημαίες της Ελληνικής επανάστασης βρισκόταν το αυθέντικό Λάβαρο της Αγίας Λάβρας.

Στις 8 το βράδυ οι επίτιμοι καλεσμένοι της Πρόεδρου της Δημοκρατίας φθάνουν στο προεδρικό μέγαρο και τα χρώματα της γαλανόλευκης κυριαρχούν στις ενδυματολογικές επιλογές των καλεσμένων για την επέτειο των 200 χρόνων.

Μετά τις καθιερωμένες φωτογραφίες στην κεντρική είσοδο όπου δεσπόζουν ιωνικοι κίονες και η μαρμαρινη σκάλα, οι καλεσμένοι υπογράφουν στο βιβλίο που υπογράφουν οι ηγέτες που παιρνούν ως προσκεκλημένοι απο το Προεδρικό Μέγαρο.

Στην αίθουσα δεξιώσεων τα τραπέζια είναι στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα .Ο στολισμός των τραπεζιών έχει χρώμα και άρωμα ελληνικό με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα. Κλαδιά ελιάς και λεμόνια κοσμούν κατά μήκος το τραπέζι του δείπνου.

Μπροστά από τα τραπέζια και κοντά στο πόντιουμ για τις ομιλίες των ηγετών ανάμεσά σε 2 σημαίες των Ελλήνων Επαναστατών στέκει και το αυθεντικό λάβαρο της Αγίας Λαύρας.

Τα τραπέζια για πρώτη φορά έχουν στηθεί παράλληλα λόγω της πανδημίας, ενώ οι συνδαιτημόνες έχουν αρκετά μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλον.

Οι επίτιμοι καλεσμένοι της Προέδρου της Δημοκρατίας γεύθηκαν ένα μενού γεμάτο Ελλάδα, που επιμελήθηκε ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, Λευτέρης Λαζάρου.

Το δείπνο άρχισε με ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά που είχε ως στόχο να προετοιμάσει τον γευστικό κάλυκα των επίτιμων καλεσμένων.

Γεύσεις της ελληνικής θάλασσας είχε και το πρώτο πιάτο. Μια σούπα κακαβιάς με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας

Το δεύτερο πιάτο ήταν κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλλο λάχανου με κρόκο Κοζάνης.

Ενώ το κυρίως πιάτο που ακολούθησε ήταν ένα φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης.

Για επιδόρπιο, προσφέρθηκε λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης.

Στο δείπνο προσφέρθηκαν ελληνικά κρασιά. Η αρχή έγινε με το λευκό κρασί Παπαστράτη χρονολογίας 2019 από την Ευβοια.

Είναι ιδιαίτερο τιμητικό για μικρούς παραγωγούς που επιμένουν να οινοποιούν ελληνικές ποικιλίες,η Προεδρία της Δημοκρατίας να επιλέγει τα κρασια τους στο επίσημο δείπνο της πλέον ιστορικής επετείου του Ελληνικου Εθνους

Μαλαγουζια, από το κτήμα Μιχαηλίδη στη Δράμα και αυτό του 2019 πλαισίωσε το κυρίως πιάτο.

Ενώ προσφέρθηκε και γλυκό κόκκινο κρασί Αποσπερίτης από την Οινοποιητική Λειψών του 2014 που προέρχεται από το παραδοσιακό λιάσιμο της σπάνιας ποικιλίας Φωκιανό.

Στο δείπνο ακολουθήθηκε αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω κορωνοιού.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/03/2021