Ελλάδα

Επέτειος 200 χρόνων: Γιορτάζει η Ελλάδα από άκρη σε άκρη

25.03.2021 | 16:52 Eνσωμάτωση

Συγκίνηση και υπερηφάνεια σε όλη την Ελλάδα για τους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων της ελληνικής επανάστασης.

Από την Ηγουμενίτσα μέχρι και την Κρήτη υψώθηκαν δεκάδες γιγάντιες σημαίες άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων προς τιμήν των ηρώων οπλαρχηγών του 1821 που δύο αιώνες πριν σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης κατά της τρομοκρατίας φτιαγμένο ύφασμα από τα κουρέλια τους.

Λαμπεροί εορτασμοί στη Θεσσαλονίκη με τη γαλανόλευκη να κυματίζει περήφανη στο λευκό πύργο και σε δεκάδες σημεία της πόλης.

Τα βλέμματα όλων τράβηξε η τεράστια σημαία που έβαλε ιδιώτης απέναντι από το τουρκικό προξενείο.

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι αναταραχές όταν ομάδες ατόμων που αψήφησαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό συγκεντρώθηκαν μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην προσπάθειά τους να παρελάσουν.

Ίδια εικόνα και στην Ξάνθη με ορισμένους να αμαυρώνουν αυτήν την ιστορική μέρα και να παρελαύνουν στους άδειους δρόμους της πόλης αψηφώντας τα μέτρα όπως είχαν κάνει και πριν δέκα ημέρες πραγματοποιώντας στους δρόμους αυτοσχέδια καρναβάλια.

Ψηλά τη σημαία σήκωσαν και οι ακρίτες του αιγαίου στη Σάμο. Μια γιγάντια γαλανόλευκη υψώθηκε με γερανό στο κέντρο της πόλης και ατενίζει την περιοχή απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

Ενώ στη Χίο η έπαρση της γαλανόλευκης έγινε στην κορυφή του όρους ορατή σε όλες τις Κυκλάδες. Είκοσι άτομα χρειάστηκαν για να κρατήσουν αυτή τη γιγάντια σημαία που υψώθηκε στη Σαντορίνη χιλίων πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων που ευελπιστεί να μπει στο βιβλίο γκίνες.

Στην Πάρο οι εμβληματικοί ανεμόμυλοι ντύθηκαν στα γαλανόλευκα, ενώ στη Μύκονο πραγματοποιήθηκε μία ολιγομελής παρέλαση με μάσκες και αποστάσεις στο λιμάνι.

Στα χιονισμένα Ανώγεια έγινε κατάθεση στεφάνων ενώ στο Ρέθυμνο μία τεράστια σημαία υψώθηκε στο λιμάνι και έδωσε γαλανόλευκο χρώμα στη μουντάδα του βροχερού καιρού.

Η κάμερα της εκπομπής «Live News» βρέθηκε στο σημείο όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε τους οπλαρχηγούς της Επανάστασης.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 25/03/2021