Ελλάδα

Στη Βουλή η ταπισερί «Σχολή των Αθηνών» – Δώρο της Γαλλίας

22.03.2021 | 20:48 Eνσωμάτωση

Ένα σπουδαίο έργο τέχνης, μια ταπισερί μεγάλων διαστάσεων που τιτλοφορείται "Σχολή των Αθηνών" με κεντρικές φιγούρες τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα τοποθετήθηκε στο περιστύλιο της Βουλής, προσφορά της Γαλλίας για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει την 25η Μαρτίου.

Η διάσημη Ταπισερί «Η σχολή των Αθηνών» τοποθετήθηκε σήμερα στο περιστύλιο της βουλής.

Το μοναδικό αυτό έργο ,πολιτιστικός θησαυρός της Γαλλίας έφτασε στην χωρά μας ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου της γαλλικής εθνοσυνέλευσης στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

“Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ” κατασκευάστηκε ύστερα από εντολή του Λουδοβίκου του 14ου από το 1734 έως το 1737.Εχει  4,95  μέτρα ύψος 8,9  μέτρα μήκος και για την κατασκευή του χρησιμοποιηθήκαν  Βαμβάκι, μαλλί, μετάξι και χρυσό νήμα.

Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας είναι οι κεντρικοί πρωταγωνιστές του έργου και θεωρείται ως από τα σημαντικότερα έργα παγκοσμίως και βρίσκεται στην γαλλική εθνοσυνέλευση εδώ και 140 χρόνια.

«Μας υπενθυμίζει τη προσήλωση μας στην δημοκρατία και μας υπενθυμίζει όλα αυτά που χρωστούν  οι δυτικές δημοκρατικές χώρες  στην ελληνική δημοκρατία.»

Η Ταπισερί είναι εμπνευσμένη από το έργο του μεγάλου αναγεννησιακού ζωγράφου ΡΑΦΑΗΛ και κοσμεί το επιβλητικό μουσείο στο Βατικανό από το 1509.

“Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο στην ιστορία της τέχνης. Είναι μία εικόνα που έχει αναπαραχθεί πάρα πολλές φορές με διαφορετικούς τρόπους και πρόκειται για αυτό που σήμερα θα λέγαμε ένα “blockbuster” εικόνας.”

Στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη αλλά και στην πλατεία συντάγματος οι εργασίες είναι πυρετώδεις για την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στις 25 Μαρτίου.

Στην κεντρική εξέδρα θα βρίσκονται μαζί με την πρόεδρο της δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Πρίγκιπας Κάρολος με την σύζυγο του Καμίλα, ο Πρωθυπουργός Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, η υπουργός άμυνας Γαλλίας ΦΛΟΡΑΝΣ ΠΑΡΛΙ και ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά και η περιοχή του συντάγματος θα είναι αποκλεισμένη ενώ θα υπάρχουν ακόμα ελεύθεροι σκοπευτές. Την μετάδοση της παρέλασης θα κάνει ο Νίκος Αλιάγας με την αρχισμηνία Σοφία Κάρμα.

Στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση θα συμμετέχουν μονάδες από το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων ενώ διελεύσεις πάνω από την Αθήνα θα κάνουν Αμερικανικά f16 και γαλλικά rafale.

Επίσης θα υπάρχουν έφιππα τμήματα με παραδοσιακές στολές και τις σημαίες της επανάστασης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/03/2021