Πολιτική

«Καρότο και μαστίγιο» για την Τουρκία η έκθεση Μπορέλ

22.03.2021 | 20:53 Eνσωμάτωση

Θετικά στοιχεία, αλλά και ελλείψεις, στην έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία διαπιστώνει η Αθήνα. Στην έκθεση, που κινείται στη γραμμή "καρότο και μαστίγιο", συνυπάρχουν μία θετική ατζέντα, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν η Τουρκία επιδείκνυε στο μέλλον εποικοδομητική συμπεριφορά, και μία ατζέντα μέτρων, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Διττή προσέγγιση στο ζήτημα της Τουρκίας έχει η έκθεση του υπάτου εκπρόσωπου εξωτερικής πολιτικής Ζοζεπ Μπορελ. Η Αθήνα εκτιμά ότι θετικά στοιχεία για την Ελλάδα ενώ ειδικά για το θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας, τονίζεται πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Η έκθεση έχει και καρότο και μαστίγιο. Εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις, τότε θα έχει οικονομικά οφέλη και κατάργηση της βίζας για του Τούρκους Εάν συνεχίσει να προκαλεί, θα ληφθούν μέτρα που θα χτυπήσουν την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τον τουρισμό της χώρας.

Ο Υπουργός εξωτερικών Νίκος Δενδιας επεσήμανε πως στην έκθεση δεν γίνεται λόγος για το casus belli, ούτε και στην τουρκική προκλητικότητα στα Βαρώσια.

«Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν, αλλά από την άλλη πλευρά περιλαμβάνει σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά.»

Ωστόσο αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας για την στάση της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας μια διαφορετική -πιο ήπια στάση- της Άγκυρας απομακρύνοντας με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο αυστηρών κυρώσεων.

«Βλέπουμε πως το πρόβλημα που μας απασχολεί περισσότερο, η κατάσταση στην Ανατολή Μεσόγειο έχει αποκλιμακωθεί. Σήμερα θα συζητήσουμε τα διαφορετικά μηνύματα από την Τουρκία.»

Ελλάδα – Γαλλία σε απευθείας γραμμή

Ενόψει της συνάντησης κορυφής της 25 Μαρτίου, τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εmmanuel Macron με βασικά θέματα την επικείμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Έκθεση Μπορέλ και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/03/2021