Ελλάδα

Rapid tests στο σπίτι και αποτελέσματα σε 30΄ θέλει η κυβέρνηση

20.03.2021 | 20:02 Eνσωμάτωση

Ένα τεστ την εβδομάδα, τέσσερα τεστ τον μήνα συνολικά, θα διατίθενται δωρεάν σε κάθε πολίτη από το φαρμακείο της γειτονιάς του, με στόχο δυνητικά να πραγματοποιούνται 10.000.000 την εβδομάδα. 

Το self testing θα δίνει απαντήσεις μέσα σε 30 λεπτά για το εάν κάποιος είναι θετικός ή αρνητικός.

Οι πολίτες υποδέχθηκαν το νέο μέτρο θετικά, αφού όπως λένε θα γλιτώσουν από επικίνδυνες αναμονές στις ουρές για ένα τεστ.

«Αιφνιδιαστήκαμε» λένε οι φαρμακοποιοί

«Πιαστήκαμε εξ απήνης» λένε οι φαρμακοποιοί που διατυπώνουν μία σειρά επιφυλάξεων και ερωτημάτων.

«Ποιος θα μας τα δίνει; θα είναι δωρεάν; Θα τα δίνουμε δωρεάν; Πόσα θα παίρνει το κάθε φαρμακείο; Κι αν βγει καποιος θετικός;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Όπως λένε οι φαρμακοποιοί βάσει νόμου απαγορεύεται να διενεργήσουν οι ίδιοι τα rapid test μέσα στα φαρμακεία, ωστόσο θα έρθουν σε δύσκολη θέση αφού δεν μπορούν να αρνηθούν τις υπηρεσίες τους, ειδικά στους ηλικιωμένους.

«Συμφωνα με τη νομοθεσια δεν μπορεί να γινει στο φαρμακειο. Η θεση μας είναι πολύ δύσκολη» τόνισε η φαρμακοποιός Δήμητρα Καραγάση.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι τι θα γίνει αν κάποιος βγει θετικός στο σπίτι του, όμως δεν ακολουθησει τη διαδικασία και δεν ενημερώσει τον ΕΟΔΥ.

Οι φαρμακοποιοί είχαν καταθέσει διαφορετική πρόταση κι όπως λένε αιφνιδιάστηκαν. Ανησυχούν ακόμα και για τους μικρούς χώρους των φαρμακείων και φοβούνται μήπως δημιουργηθούν ουρές.

Ανδρεας σοφιανος : «Θα θέσει σε κίνδυνο και τα φαρμακεία και τον κόσμο που θα μπαίνει μεσα στα φαρμακεία. Είναι σε αντιθεση με τις οδηγίες που έχουμε και αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν έχουμε την τεχνικη ικανότητα, ούτε παίρνουμε το ρίσκο να τα κάνουμε» πρόσθεσε ο Ανδρέας Σοφιανός

Οι φαρμακοποιοί περιμένουν σαφεις οδηγίες από το υπουργειο Υγείας, ενώ θα πραγματοποιήσουν έκτακτο διοικητικό συμβούλιο τη Δευτέρα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/03/2021