Πολιτική

Ανάσα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων από τη Δευτέρα

20.03.2021 | 19:55 Eνσωμάτωση

Το MEGA διευκρινίζει τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, μετά τις νέες διευκρινήσεις.

Ψάρεμα, βόλτες στα πάρκα και κομμωτήρια περιλαμβάνει η βαλβίδα αποσυμπίεσης των περιορισμών που ανοίγει από τη Δευτέρα.

Έτσι οι πολίτες των περιοχών με σκληρό lockdown μπορούν έστω και λίγο να νιώσουν μια πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Κομμωτήριο με το «6» και… αποδείξεις

Τη δυνατότητα να πάνε σε κομμωτήριο, κουρείο ή κέντρο αισθητικής και εκτός του δήμου όπου κατοικούν θα έχουν οι πολίτες από την Δευτέρα.

Για παράδειγμα, κάτοικος της Καλλιθέας που θέλει να επισκεφθεί κομμωτήριο στο Χαλάνδρι επικοινωνεί με το κομμωτήριο και κλείνει ραντεβού. Το κατάστημα του στέλνει SMS ή e-mail που αποτελεί το αποδεικτικό του ραντεβού.

Όταν έρθει η ώρα και η μέρα του ραντεβού ο πολίτης στέλνει SMS με επιλογή 6 στο 13033 ή ετοιμάζει την χειρόγραφη βεβαίωση και μαζί με το αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή e-mail) μετακινείται από την Καλλιθέα στο Χαλάνδρι για να επισκεφτεί το κομμωτήριο.

Έτοιμοι οι… μικροί ψαράδες

Δεν πρόλαβε καλά καλά να ανακοινωθεί η παύση της απαγόρευσης για το ψάρεμα και κάποιοι έσπευσαν στη θάλασσα για το αγαπημένο τους χόμπι.

Οι μικροί και οι… μεγαλύτεροι ψαράδες μπορούν πλέον να πάρουν τα σκάφη, τις πετονιές, μάσκες και βατραχοπέδιλα και να επιδοθούν στην αγαπημένη τους δραστηριοτητα που στερήθηκαν για καιρό.

Όμως προσοχή: το ψάρεμα επιτρέπεται… μόνον στην περιοχη του τοπου διαμονης τους.

Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» ανοίγουν μόνο οι καθεδρικοί ναοί με αυστηρούς περιορισμούς για τρεις λειτουργίες.

Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αύριο Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις 25 Μαρτίου ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και στους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου στις 26 Μαρτίου.

Θα επιτρέπεται ένας πιστός ανά 25 τ.μ, με ανώτατο όριο τα 20 άτομα, ενώ θα γίνονται υποχρεωτικά τεστ σε ιερείς και νεωκόρους.

Πρώτο βήμα το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής τόνισε ότι η εθνική στρατηγική στηρίζεται πλέον σε δύο πυλώνες: την ενίσχυση του ΕΣΥ και την μερική αποσυμπίεση της κοινωνίας.

«Πρώτο βήμα, το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν αυτήν τη βαλβίδα εκτόνωσης και έτσι θα πεισθούν να επανέλθουν στην τήρηση των κανόνων που έχουν ατονήσει» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση ποντάρει και στη βελτίωση του καιρού ανοίγοντας τους αρχαιολογικούς χώρους, πάρκα και παιδικές χαρές όπου οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται έως 3 άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, στέλνοτας κωδικό 6 στο 13033. Ωστόσο στους προορισμούς αυτούς οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται μόνον πεζή ή με ποδήλατο.

«Κύριε Μητσοτάκη, σταματήστε να σκέφτεστε τόσο “έξυπνα μέτρα”. Οι πολίτες βρίσκονται στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού με τις “εξυπνάδες” σας μετά από 5,5 μήνες αποτυχημένου lockdown» υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις 9 μμ η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο περιορισμός της κυκλοφορίας στις 7 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα οδήγησε σε χαλάρωση του μέτρου και πλέον η απαγόρευση ισχύει καθημερινά από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι καλούν σε ευλαβική τήρηση των μέτρων και υπομονή επενδύοντας στο συνεχόμενο testing και την ελπίδα του εμβολίου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/03/2021