Ελλάδα

Θυελλώδης συνεδρίαση με διαφωνίες για τα μέτρα αποσυμπίεσης – Τι αλλάζει στις ζωές μας

19.03.2021 | 20:00 Eνσωμάτωση

Επί εξήμιση ώρες οι λοιμωξιολόγοι έγραφαν και έσβηναν τις αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα σε μία δύσκολη και γεμάτη αντιθέσεις συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί και τελείωσε στις τέσσερις και μισή.

Η ανατροπή της τελευταίας στιγμής αφορούσε τον κωδικό 6 – καθώς οι επιστήμονες μετά από έντονη συζήτηση δεν εισηγήθηκαν να απελευθερωθεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο εκτός δήμου κατοικίας. Μέχρι τις 7 το απόγευμα που τελικά έγιναν με καθυστέρηση μίας ώρας οι ανακοινώσεις εκτυλίχθηκε ένα πραγματικό θρίλερ διαβουλεύσεων

Η πολύμηνη καραντίνα έχει κουράσει τον πληθυσμό και την στιγμή της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση δίνει στην ουσία μια ψυχολογική τόνωση ανοίγοντας από Δευτέρα τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς εάν τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα την επιδημιολογική εικόνα.

Επίσης λόγο της βελτίωσης του καιρού ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι ,πάρκα και παιδικές χαρές για να αποτελέσουν χώροι αποσυμπιεστής του κόσμου. Επίσης  παύει η απαγόρευση για το ψάρεμα το οποίο όμως θα πρέπει να γίνεται στην περιοχή του τόπου διαμονής.

Άλλες δυο ώρες ελεύθερης κυκλοφορίας δίνονται στους πολίτες τα σαββατοκύριακα καθώς , όπως αναγνωρίζει πλέον και το Μέγαρο Μαξίμου, ο περιορισμός της κυκλοφορίας στις 7 απο απόγευμα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Έτσι η κυκλοφορία θα απαγορεύεται πλέον από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί.

Με τα καθημερινά κρούσματα κοντά στις 3000 και με εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται τουλάχιστον επιφυλακτικοί σε κάθε αύξηση της κινητικότητάς και ζητούν να υπάρχει αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Οι ειδικοί επίσης ζητούν να περιοριστούν οι μαζικές συγκεντρώσεις όπως είναι οι διαδηλώσεις καθώς λόγο της μετάλλαξης του κορωνοϊού η μεταδοτικότητα κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι μεγάλη.

«Η αύξηση ήρθε μετά από την εβδομάδα των κινητοποιήσεων, των μεγάλων διαδηλώσεων και της Τσικνοπέμπτης.»

Μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και έτσι την Δευτερά 29 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο με click away.

Από τις 21:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας, ανοίγουν κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι

Από αύριο Σάββατο, αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 το απόγευμα θα ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ (μέχρι τις 05:00 το πρωί), όπως ισχύει άλλωστε και τις καθημερινές.

Παράλληλα, ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.

Συγκεκριμένα, η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Ακόμα, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα -εκτός των οικογενειών- με υποχρεωτική μάσκα, στέλνοντας το SMS 6 και μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μηχανή.

Όλοι οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τα πάρκα που επίσης ανοίγουν.

Ακόμα, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.

Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/03/2021