Κόσμος

Θέση υπέρ του Πούτιν πήρε ο Ερντογάν

19.03.2021 | 20:44 Eνσωμάτωση

Ψυχροπολεμικό παραμένει το κλίμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν δημοσίως πυρά. Θέση στην πρόσφατη κόντρα Μπάϊντεν - Πούτιν έσπευσε να πάρει και ο Ταγίπ Ερντογάν, που τάχθηκε ευθέως υπέρ του Ρώσου Προέδρου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απαξίωσε τον Τζο Μπάιντεν που χαρακτήρισε δολοφόνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και επαίνεσε τον Ρώσο πρόεδρο.

Από την πλευρά του Ρώσος πρόεδρος έριξε το γάντι στον Αμερικανό για μια διαδικτυακή αναμέτρηση μπροστά σε όλη την υφήλιο.

«Θέλω να προσκαλέσω τον Μπάιντεν να συνεχίσουμε την συζήτηση, υπό την προϋπόθεση πως θα το κάνουμε ζωντανά, online χωρίς καθυστέρηση, σε μία ανοιχτή και ευθεία συζήτηση.»

Κάποια στιγμή θα τα πούμε σίγουρα, απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διπλωματικός “καύσωνας” επικράτησε και στην πρώτη συνάντηση Κίνας – Ηνωμένων Πολιτειών παρά τις πολικές θερμοκρασίες στην Αλάσκα, με πρωτοφανείς διαξιφισμούς μπροστά στις κάμερες.

«Θα συζητήσουμε την βαθιά μας ανησυχία για τις ενέργειες της Κίνας στην Σιντσιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ και τον οικονομικό εξαναγκασμό των συμμάχων μας.»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκπροσωπούν ολόκληρο τον κόσμο, εκείνοι που σφαγιάζουν τους Αφροαμερικανούς δεν δικαιούνται να μας κάνουν μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απάντησαν οι Κινέζοι.

«Σας λέω λοιπόν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την εξουσιοδότηση να μιλούν από θέση ισχύος στην Κίνα.»

Σε κάθε περίπτωση μέσα σε μόλις 60 ημέρες η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν με τελείως διαφορετική ατζέντα και προσέγγιση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/03/2021