Ελλάδα

Lockdown: Συνεδρίαση εν μέσω διαφωνιών για τη χαλάρωση μέτρων – «Κλείδωσαν» τα μέτρα για την αγορά

19.03.2021 | 16:43 Eνσωμάτωση

Ημέρα αποφάσεων η σημερινή για τη χαλάρωση των περιορισμών, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει το σχέδιο για την σταδιακή έξοδο από το lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται ειλημμένο το άνοιγμα σε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και αρχαιολογικούς χώρους και η αλλαγή στο ωράριο κυκλοφορίας ώστε και τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται ως τις 21.00 το βράδυ η κίνηση.

Ωστόσο, φαίνεται πως θα εξακολουθήσει να απαγορεύεται η μετακίνηση με ΙΧ με τον κωδικό «6», καθώς οι ειδικοί δεν ήταν σύμφωνοι.

Αμέσως μετά, χαλάρωση με μέτρα προστασίας θα υπάρξει στο λιανεμπόριο ενώ και η εστίαση, αυστηρά σε εξωτερικούς χώρους και με μέτρα, παίρνει σειρά. Από την άλλη πλευρά, ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα σχολεία.

Σημειώνεται ότι η ενημέρωση για τα τελικά μέτρα και τις αποφάσεις θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής στις 18.30.

Αναλυτικά οι εισηγήσεις των ειδικών μέχρι στιγμής:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επανέρχεται στις 21:00 αντί για τις 19:00
  • Φρένο στη μετακίνηση με ΙΧ με τον κωδικό 6 σε άλλους δήμους
  • Να ανοίξουν ξανά οι πύλες σε πάρκα και αρχαιολογικούς χώρους, ώστε ο κόσμος να μη μαζεύεται σε σπίτια
  • Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού, πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι.

Προβληματισμός για τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, η επιτροπή των ειδικών είναι διχασμένη για το αν μπορεί να αποδώσει το άνοιγμα της αγοράς με δεδομένες τις ισορροπίες τρόμου στα νοσοκομεία.

Μία ομάδα της επιτροπής δεν κρύβει τον εκνευρισμό της με τον τρόπο που έχει διαρρεύσει το χρονοδιάγραμμα, μέρες πριν τη συνεδρίαση, καθώς φαίνεται σα να βρίσκονται προ τετελεσμένου.

Φωνές & υπέρ του σκληρού lockdown

Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής θεωρούν ότι με τα υπάρχοντα μετρά που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και με τον κόσμο να είναι πολύ πιεσμένος, χρειάζεται ένας τρόπος αποσυμπίεσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με τη χαλάρωση να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον κόσμο να είναι συνεπής με τα μέτρα και να μην καταφεύγει σε λύσεις όπως ο συγχρωτισμός σε σπίτια που είναι τελικά πιο επικίνδυνος.

Από την άλλη, είναι και κάποια μέλη που λένε πως ένα πιο σκληρό lockdown θα ήταν η λύση για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση.

Προβληματισμό δημιουργούν και οι αναλύσεις των λυμάτων, αφού το ιικό φορτίο δεν έχει πέσει.

Με την παραδοχή ότι το μοντέλο του lockdown που ακολουθείται δεν αποδίδει, η κυβέρνηση θέλει να βρει τρόπους που θα βοηθήσουν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αλλά ταυτόχρονα και να αποσυμπιεστεί η πίεση.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 19/03/2021