Χωρίς κατηγορία

Η πανδημία «σφυροκοπά» τα νοσοκομεία – Σε έξαρση τα κρούσματα

19.03.2021 | 13:08 Eνσωμάτωση

Ανεξέλεγκτη παραμένει η πανδημία στη χώρα με τα κρούσματα να ξεπερνούν και πάλι τα 3.000.

Η διασπορά σε εργασιακούς χώρους όπως το εργοστάσιο στην Αυλώνα και το ογκολογικό νοσοκομείο Μεταξά, είναι ένας πρόσθετος πονοκέφαλος για τις υγειονομικές αρχές, στην Αττική, που «βράζει» με 1.524 νέες μολύνσεις, ενώ τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 10.000.

Το ΕΣΥ ασφυκτιά, με 645 διασωληνωμένους – εντός κι εκτός ΜΕΘ, ενώ οι νοσηλευόμενοι πλέον αγγίζουν τους 4.600. Ο προβληματισμός εστιάζεται ωστόσο στην Αττική, με 298 νέες εισαγωγές το περασμένο 24ωρο, με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι να έχουν ξεπεράσει τις 2.300 και τους 370 οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Με τα νοσοκομεία της Αττικής να βιώνουν μία κόλαση, ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν έχει ακόμα φτάσει στην κορύφωσή του, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, προκειμένου να εξετάσει τις δυνατότητες χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, δίνοντας μια «ανάσα» στις οικονομικές και τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Με την παραδοχή ότι το μοντέλο του lockdown που ακολουθείται δεν είναι πλέον βιώσιμο, οι ειδικοί θα αναζητήσουν νέους τρόπους εκτόνωσης του ψυχολογικού αδιεξόδου και της αντιδραστικότητας στα μέτρα, μεταθέτοντας το κέντρο βάρους της διαχείρισης της πανδημίας, από τον εγκλεισμό στο σπίτι στην ελεγχόμενη και συντεταγμένη κοινωνικοποίηση των ανθρώπων στους εξωτερικούς χώρους, που θεωρούνται πιο ασφαλείς.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς αποτελεί συνδυασμό της βρετανικής μετάλλαξης και μιας μετάλλαξης που εντοπίζεται και στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος.

Ανοιξε η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες – Βήμα βήμα η διαδικασίαNτεμπούτο στο διαδίκτυο έκανε το πρωί της Παρασκευής 19 Μαρτίου η διαδικτυακή πλατφόρμα των ραντεβού για εμβόλιο κατά του κορονοϊού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α).

Όλη η διαδικασία των ραντεβού αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού περιγράφεται με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr.

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου, και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες από 60 έως και 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Α είναι περίπου 250.000 και η ένταξη τους στην κατηγορία αυτή έγινε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που έθεσε τα κριτήρια, δηλαδή διάγνωση με βάση την κωδικοποίηση ICD-10, την φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι και την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/03/2021