Ελλάδα

Νέα Σμύρνη: Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής βίας

15.03.2021 | 13:28 Eνσωμάτωση

Στο μικροσκόπιο των αδιάφθορων της ΕΛΑΣ βρίσκονται 10 καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής βίας ακόμα και σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη.

Έρευνα για ποινικές ευθύνες

Το κομμάτι της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά σε έξι περιστατικά για τα οποία οι αστυνομικοί ελέγχονται για ποινικά αδικήματα σε βάρος διαδηλωτών. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν ξεκινήσει ήδη να διερευνούν τι ακριβώς συνέβη στο βίντεο που βλέπουμε στις οθόνες μας όταν ένας αστυνομικός που επιβαίνει σε μοτοσικλέτα έχει προτάξει το υπηρεσιακό του όπλο προς το πλήθος. Το βίντεο τραβούν πολίτες από τα μπαλκόνια.

Οι εικόνες καταγράφουν αστυνομικούς να έχουν εισβάλει στο συγκεκριμένο κατάστημα στη Νέα Σμύρνη, να σέρνουν έξω νεαρό και τον ξυλοκοπούν άγρια.

Άγριος ξυλοδαρμός

Αλλά και αυτό το βίντεο ντοκουμέντο δείχνει αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ να πέφτει με τη μηχανή πάνω σε διαδηλωτή.

Την ίδια ώρα εξετάζεται γιατί οι αστυνομικοί εισέβαλαν σε πολυκατοικία και τραβούσαν με τη βία 2 νεαρούς προς την έξοδο. Ο ένας από αυτούς μάλιστα φορούσε παντόφλες.

Αρκετά σοβαρή καταγγελία ήταν και αυτή μιας 18χρονης που υποστηρίζει ότι την παρενόχλησαν σεξουαλικά αστυνομικοί των ΜΑΤ, την ξυλοκόπησαν και δεν της επέτρεψαν να την εξετάσει ιατρός αλλά και η καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατουμένων στη ΓΑΔΑ.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς απάντησε στον Σταύρο Μπαλάσκα.

ΕΔΕ και για άλλες καταγγελίες

Την ίδια ώρα διενεργείται ΕΔΕ για κάποια από τα περιστατικά που έλαβαν χώρα τη νύχτα των άγριων επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, όπως αυτό που φαίνεται αστυνομικός να χαστουκίζει γυναίκα που διαμαρτύρεται. Καταγγελίες που αναφέρουν ότι αστυνομικοί πετούν μολότοφ σε διαδηλωτές.

Η διαφορά της έρευνας από τις Εσωτερικές Υποθέσεις σε σχέση με τις ΕΔΕ είναι ότι στην πρώτη περίπτωση εάν διαπιστωθούν παραβάσεις υπάρχουν ποινικές ευθύνες και οι εμπλεκόμενοι θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη ενώ στη δεύτερη περίπτωση αντιμετωπίζουν μόνον πειθαρχικές.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 15/03/2021