Κόσμος

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Συμφωνία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες για την παραγωγή του Sputnik σε αυτές

15.03.2021 | 14:08 Eνσωμάτωση

Συνεχίζονται οι υπόγειες διαβουλεύσεις, όσο ο πόλεμος για την πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο η Ρωσία έχει έλθει σε συμφωνία με Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik.

Η Ρωσία μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι των εμβολίων προκαλώντας πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες, δεδομένου του ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πολλοί στις Βρυξέλλες αντιτίθενται, διότι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τεράστια πολιτική ήττα για την Ευρώπη, και αντίστοιχα τεράστια πολιτική νίκη για τον Πούτιν.

Πάντως, η Ουγγαρία ήδη το χρησιμοποιεί, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση είναι η Τσεχία και η Σλοβακία, και παγκοσμίως πάνω από 50 χώρες έχουν εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο.

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού «ανάβει φωτιές» στα Βαλκάνια

Την ίδια ώρα, «φωτιά» στα Βαλκάνια έχει ανάψει η πρόταση της Κομισιόν για το «πράσινο διαβατήριο» καθώς φαίνεται ότι δεν θα αναγνωρίζει τα εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη νομοθετική της πρόταση αυτή την Τετάρτη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και φημολογείται ότι δε θα αναγνωρίζει τα εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σε αυτό αντιδρούν τα Βαλκάνια διότι εμβολιάζονται κυρίως με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια.

Συγκεκριμένα ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι θα είναι σκανδαλώδες εάν γίνει κάτι τέτοιο, καθώς θα αποκλειστούν οι βαλκάνιοι τουρίστες. Εδώ έρχεται η Ελλάδα ο τουριστικός νότος, καθώς το γεγονός είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τη χώρα μας, διότι έχουμε τουρίστες από τα Βαλκάνια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του νότου πιέζουν ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα με τα πιστοποιητικά των χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως η γειτονική Βουλγαρία ξεκαθάρισε σήμερα το πρωί ότι το δικό τους πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει τα εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από την Ευρώπη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 15/03/2021