Υγεία

Κορωνοϊός: Θρίλερ με το εμβόλιο της AstraZeneca – «Φρένο» στους εμβολιασμούς από ευρωπαϊκές χώρες, τι ισχύει στην Ελλάδα

15.03.2021 | 20:05 Eνσωμάτωση

Ένα πραγματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην καρδιά της Ευρώπης με μπαράζ αναστολών στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneka.

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης κλείνουν την πόρτα στο εμβόλιο της εταιρείας, με τις Αρχές να βάζουν στο μικροσκόπιο δεκάδες περιστατικά θρομβώσεων.

Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία «πάγωσαν» τους εμβολιασμούς προσωρινά μέχρι να ξεκαθαρίσει η σχέση του εμβολίου της εταιρείας με τα περιστατικά θρομβώσεων και προστίθενται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Ισλανδία) που είχαν αποφασίσει τη μη χορήγηση το εν λόγω εμβολίου εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι επανεξετάζει όλα τα δεδομένα, τα οποία και θα αναλυθούν σε έκτακτη σύσκεψη την Πέμπτη.

Εισαγγελική παρέμβαση στην Ιταλία

Εισαγγελέας στο Πεδεμόντιο άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία και διέταξε να κατασχεθεί παρτίδα 393.600 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca σε όλη την Ιταλία.

Προηγήθηκε το Σάββατο ο αιφνίδιος θάνατος του 57χρονου καθηγητή μουσικής Σάντρο Τονιάτι, λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό του.

Την απόφαση έλαβε η εισαγγελέας της πόλης Μπιέλλα, Τερέσα Άντζελα Καμέλιο, και αφορά την παρτίδα με κωδικό ABV5811.

Προηγήθηκε, την περασμένη εβδομάδα ο αιφνίδιος θάνατος 2 ατόμων στη Σικελία μετά από τον εμβολιασμό από άλλη παρτίδα AstraZeneca, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος.

Η εταιρεία και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκων λένε ότι δεν έχει διαπιστωθεί άμεση σύνδεση των συγκεκριμένων θανάτων με τον εμβολιασμό.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Εκτάκτως συνεδριάζει την Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να αποφανθεί αν θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας.

Η εικόνα που έχουμε είναι ότι έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου σε 170.000 Έλληνες, ηλικίας 60-64 ετών. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε σε αυτήν τη φάση εάν πρόκειται για δόσεις από τη συγκεκριμένη παρτίδα.

Η Αθήνα συνεχίζει κανονικά τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει εκτάκτως για να αποφανθεί εκ νέου μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Όπως έχει ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υπάρχει ένα περιστατικό θρόμβωσης σε άτομο που είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο μελετάται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι σχετίζεται με το εμβόλιο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/03/2021