Κόσμος

Νέες καθυστερήσεις της AstraZeneca – Ευρωπαϊκός «εμφύλιος» για τα εμβολία

14.03.2021 | 13:28

Νέες καθυστερήσεις στις αποστολές εμβολίων στην Ευρώπη ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία AstraZeneca προκαλώντας ψυχρολουσία στις Βρυξέλλες καθώς εκτροχιάζονται εκ νέου τα εμβολιαστικά προγράμματα σε όλη την Ευρώπη. 

Η εταιρεία έχει εργοστάσια σε χώρες εκτός Ευρώπης που παράγουν εμβόλια κάποια από τα οποία πρέπει να έρθουν Ευρώπη βάσει των συμφωνιών. Όμως η εταιρεία λέει ότι αυτές οι χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πχ έχει πει πρώτα θα εμβολιαστούν οι Αμερικανοί και φέρεται να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων στην Ευρώπη.

Ενδιαφέρουσα ήταν δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο MEGA ότι υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια της AstraZeneca στην Αμερική τα οποία η Ουάσιγκτον δεν χρησιμοποιεί, διότι δεν έχει εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο και αρνείται να τα δώσει στην Ευρώπη.

Παράπονα για… αναντιστοιχία δόσεων
Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει και εμφύλιος στην ΕΕ καθώς η Αυστρία κ άλλες 4 χώρες έστειλαν επιστολή στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενες ότι κάποια κράτη έχουν πάρει περισσότερες δόσεις από ότι τους αναλογούν.

Έτσι, σαν να μην έφθαναν οι καθυστερήσεις, η Αυστρία υπαινίσσεται ότι κάποιες χώρες έχουν κάνει ξεχωριστά ντιλ με τις φαρμακευτικές και συνεπώς παίρνουν περισσότερες δόσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες.

Έδειξε ξεκάθαρα Μάλτα και Ολλανδία με τις Βρυξέλλες να απαντούν ότι το θέμα θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής 25-26 Μαρτίου που μπορεί μάλιστα να γίνει και με φυσική παρουσία λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14/03/2021

Κόσμος