Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Κλειδώνει» η παράταση του lockdown – Κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα εισηγείται η Επιτροπή

12.03.2021 | 16:49 Eνσωμάτωση

Το lockdown πάει για παράταση, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα θα πουν οι ειδικοί, με τον πρωθυπουργό να το μεταφέρει με ξεκάθαρο τρόπο από το βήμα της Βουλής.

Μαζικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων

Είναι η απόλυτη επιβεβαίωση του κακού σεναρίου που μελετούσαν οι ειδικοί. Το πρωί στη Λαχαναγορά του Ρέντη έγιναν rapid test, οι αυξημένοι έλεγχοι εντάσσονται στο σχέδιο για γρηγορότερο εντοπισμό κρουσμάτων, απομόνωση επαφών και περιορισμό της εξάπλωσης.

Πολύ λίγα, θα πουν οι ειδικοί. Έχει χαθεί ο έλεγχος.

Είναι πολλές οι φωνές των ειδικών που προειδοποιούν πως ο εφιάλτης θα χτυπήσει τις επόμενες ημέρες με μεγάλη ένταση, καθώς ακόμη δεν είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος.

Οι επιστήμονες βλέπουν με αγωνία τις καμπύλες της εξάπλωσης κάθε μέρα και κάνουν προβλέψεις. Υπάρχει ελπίδα. Πιθανόν το Πάσχα να ανοίξουν τα μαγαζιά και να καθόμαστε έξω λένε.

Εικόνες «πολέμου» στα νοσοκομεία

Ωστόσο, κάθε άνοιγμα μοιάζει αυτοκτονικό όταν τα νοσοκομεία υποφέρουν και τα κρεβάτια γεμίζουν πριν καλά καλά αδειάσουν.

Στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων οι δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου προκάλεσαν αναστάτωση. Η ίδια, μίλησε για παρερμηνεία των δηλώσεών της κλείνοντας το θέμα, όμως συνάδελφοί της  θα πουν πως με την τοποθέτησή της είπε αυτό που είναι γνωστό στους ειδικούς.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία είναι αμείλικτα καθώς οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν από 43 σε 51 μέσα σε ένα 24ωρο. Χθες, άλλοι 490 ασθενείς με κορωνοϊό χρειάστηκαν νοσηλεία.

Υπέρτατη γραμμή άμυνας είναι ο εμβολιασμός λένε οι ειδικοί, ενώ την αγωνία επιτείνει η μεγάλη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, η οποία εκτιμάται ότι είναι από 30% έως και 100% πιο θανατηφόρα.

Στο «κόκκινο» αρκετές περιοχές

Τα αυξημένα κρούσματα οδήγησαν την επιτροπή στη λήψη νέων μέτρων για αρκετές περιοχές της χώρας. Έτσι από αύριο το πρωί στις 06:00 θα μπουν στο κόκκινο η Ευρυτανία, το Κιλκίς, η Λέσβος και η Χαλκιδική, καθώς και οι δήμοι Κατερίνης, Ιωαννίνων, Σκιάθου, Χανίων και Μετσόβου.

Παράλληλα, από την Τρίτη, θα κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, καθώς ήταν αυξημένη η ενδοοικογενειακή διασπορά σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 12/03/2021