Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: 33 προσαγωγές κατά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Α.Π.Θ

11.03.2021 | 20:17 Eνσωμάτωση

Η ένταση στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από τα ξημερώμτα. Στις 5.30 το Αρστοτέλειο είχε μετατραπεί σε φρούριο με δυνάμεις των ΕΚΑΜ για πρώτη φορά σε εκπαιδευτικό ίδρυμα να αναπτυσσονται περιμετρικά ενώ πάνω από την πανεπιστημιούπολη πετούσαν ελικόπτερο της αστυνομίας και drone. Ολα αυτα προκειμένου να εκκενωθεί ο χώρος της Πρυτανείας που τελούσε υπό κατάληψη από τις 22 Φεβρουαρίου.

Διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται στην είσοδο της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ετοιμάζονται να μπουν στο κτίριο. Φοιτητές και άλλα άτομα που είναι εκεί αντιδρούν έντονα…

5.30 τα ξημερώματα. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Αριστοτέλειο. Εχουν εντολή να προχωρήσουν σε εκκένωση της κατάληψης.

Μέχρι τις 6 το πανεπιστήμιο πλέον έχει μετατραπεί σε φρούριο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται σε κάθε γωνία του ιδρύματος. Ελικόπτερο της αστυνομιας και drone πετούν στην περιοχή.

Η στιγμή της ένταση δεν αργεί να έρθει…

-Δημοσιογράφος είμαι ρε! Δημοσιογράφος είμαι ρε!
-(Αστυνομικός) Ταυτότητα!
-Θα φύγεις τώρα να τελειώνουμε…
-Γιατί να φύγω τώρα να τελειώνουμε, τη δουλειά μου κάνω…

Οι αστυνομικές αρχές μπαίνουν στους χώρους του πανεπιστημίου και προχωρούν σε 33 προσαγωγές. Με χειροπέδες τους οδηγούν στις κλούβες.

Μέχρι τις 9 το πρωί η επιχειρηση έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με την αστυνομία οι 19 δήλωσαν πως είναι φοιτητες και οι 14 εξωπανεπιστημιακοι. Η πρυτανεία τελούσε υπό κατάληψη από τις 22 Φεβρουαρίου.

Λίγη ώρα αργότερα, ο φοιτητές του Αριστοτελείου απαντούν με συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου.

«Πραγματικά είδαμε σκηνές, να μας δέρνουν, να μας σπρώχνουν χωρίς καμιά αιτία»

«Τέτοιες συμπεριφορές και αυτή η εφαρμογή του νόμου με την πιο σκληρή του μορφή δεν έχει καμία θέση μέσα στις σχολές μας»

«Τα ξημερώματα, σαν συμμορία με χημικά, ξύλο και συλλήψεις συμφοιτητών μας. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει»

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολιτευσης. Για σοόυ με ελικόπτερα drones και συλλήψεις κάνει λογο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας αποτύχει στην πανδημία και την οικονομία, συνεχίζει να επενδύει στην καταστολή, τη βία και το διχασμό.»

«Δεν είναι η ώρα με κλειστά πανεπιστήμια και εν μέσω πανδημίας να γίνεται συζήτηση για την ασφάλεια των πανεπιστημίων.»

«Ενδεικτικό των στοχεύσεων της Κυβέρνησης είναι ότι η επιχείρηση έγινε ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί ότι η κατάληψη θα λήξει σήμερα το πρωί.»

Από τις 33 προσαγωγές, οι 16 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αφέθηκαν ελεύθεροι, σχηματίσηκε δικογραφία και θα οριστεί δικάσιμος.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/03/2021