Πολιτική

Πολιτική σύγκρουση εν μέσω πανδημίας – Άκης Σκέρτσος στο MEGA

11.03.2021 | 20:54 Eνσωμάτωση

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κύριος Άκης Σκέρτσος.

Η επιχείρηση εκκένωσης του ΑΠΘ που βρισκόταν υπό κατάληψη εδώ και 17 ημέρες με την αστυνομία λίγες όμως ώρες πριν λήξει γιατί οι καταληψίες είχαν προαναγγείλει ότι θα λήξουν την κατάληψη στις 11 οδήγησε σε νέες σκηνές βίας στη Θεσσαλονίκη. Ερωτηθείς για όσα είδαμε στην συμπρωτεύουσα σήμερα ο κ. Σκέτσος σημείωσε πως: «Αυτή είναι η εκδοχή των καταλήψεων. Η κατάληψη έληξε χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας. Η παρέμβαση θα έπρεπε να γίνει και νωρίτερα αν θέλετε τη γνώμη μου».

Ερωτηθείς εκ νέου για τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που έγινε αυτή η επιχείρηση σημείωσε: «Δυστυχώς αυτές οι εστίες καταλήψεων δημιουργούν εύφλεκτη ύλη με τα αντίστοιχα φαινόμενα και σε άλλα πανεπιστήμια. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να επικρατήσει αυτή τη στιγμή κοινωνική ειρήνη και αυτή τη δυνατότητα έχει να την επιβάλει μόνο η αστυνομία.».

Απεύθηνε μάλιστα έκκληση εκ μέρους της κυβέρνηση για ηρεμία στην κοινωνία στα πανεπιστήμια.

«Από κει και πέρα όποιοι επιλέγουν το δρόμο της αμφισβήτησης θα πρέπει να συμμορφώνονται με βάση τους κανόνες που θέτει το κράτος δικαίου», ανέφερε.

Αναφορικά στα όσα συνέβησαν προχθές στην Νέα Σμύρνη και τη θέση της κυβέρνησης που επιμένει να δείχνει ως υπαίτιο τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει πολιτική κάλυψη από την αξιωματική αντιπολίτευση.

« Γίνεται επίσημα γίνεται από τον αρχηγό του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τα στελέχη, από τη νεολαία του κόμματος, δίνεται μια πολιτική σε πορείες οι οποίες ναι μεν είναι νόμιμες έχουμε πει ότι δεν θα απαγορευθούν οι πορείες διότι αυτό αποτελεί ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ωστόσο δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και η αντιπολίτευση. Άρα όσο περισσότερο ενδυναμώνεται αυτή η συμμετοχή στις πορείες από τα πολιτικά κόμματα τόσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή η συμμετοχή. Δεν μπορεί να απευθύνει ξανά τη μομφή στην κυβέρνηση για την συμμετοχή σε πορείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτα την ευθύνη και φέρει την υπογραφή αυτής της όξυνσης».

Ερωτηθείς για το αν θα είχαμε τα εκτεταμένα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη αν δεν είχε προηγηθεί το βίαιο επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό του πολίτη από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, σημείωσε: «Το πιθανότερο είναι πως όχι. Ένα μεμονωμένο γεγονός το οποίο έχουμε καταδικάσει όλοι, δεν χαρακτηρίζει στο σύνολό της την ελληνική αστυνομία.

Δεν έχουμε κράτος αστυνομοκρατίας όπως θέλουμε εμφανίζει αυτήν την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μια αστυνομία η οποία κινείται εντός του πλαισίου νομιμότητας που θέτει το πολίτευμα μας, έχει διαδικασίες και όργανα ελέγχου, έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο σε μεγάλο βαθμό η πειθαρχική διαδικασία. Έχουμε υιοθετήσει τις προτάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου, έχει μεταφερθεί πειθαρχικός έλεγχος στο Συνήγορο του Πολίτη. Αυτό έχει δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου των ελεγκτικών οργάνων της αστυνομίας. Συνεπώς εδώ υπάρχει μία παραποίηση της πραγματικότητας και μια προσπάθεια όξυνσης, τεχνητής όξυνσης, σε μία περίοδο που επαναλαμβάνω ακριβώς επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη κοινωνική κόπωση από τα μέτρα που εφαρμόζουμε εδώ και ένα χρόνο υπάρχει μια τεχνητή όξυνση από την αντιπολίτευση.»

Σχετικά με την στόχευση σε εθνικές κάλπες ο κ. Σκέρτσος ήταν κατηγορηματικός πως «οι εκλογές είναι εκτός συζήτησης και πως αυτή την στιγμή άπαντες πρέπει να εργαστούν για την «όσο πιο δυνατόν επιτυχημένη έξοδο από την κρίση δημόσιας υγείας».

«Τα μέτρα όμως λειτουργούν και αυτό πρέπει να το λέμε ξανά και ξανά. Πρέπει να το ακούνε και οι πολίτες και να παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουν να τα εφαρμόζουν και ότι τα μέτρα αυτή τη στιγμή μας στερούν την ελευθερία μας αλλά σώζουν ζωές.  Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό και πρέπει να το θυμούνται και όσοι προτρέπουν τον κόσμο να συμμετέχει σε δραστηριότητες και γεγονότα τα οποία λειτουργούν ως εστίες μετάδοσης.

Τα μέτρα εφαρμόζονται και λειτουργούν, έχουν αναχαιτίσει ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιθετικό. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος αναρωτιέται γιατί αυξάνονται τα κρούσματα. Έχει έρθει ένα τρίτο κύμα λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και στη χώρα μας, το οποίο κόστισε ήταν πολύ πιο επιθετικό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Στην Ελλάδα ναι, ασκεί μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα υγείας, αλλά δεν μας έχει ακόμα στα όρια μας , πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα με αυτοσυγκράτηση και να περάσουμε και αυτήν τη δύσκολη περίοδο», σημείωσε κλείνοντας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/03/2021