Πολιτική

Μόνο στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

11.03.2021 | 20:29 Eνσωμάτωση

Με όρους πανδημιας θα εορταστεί φέτος η εθνική μας εορτή της 25ης Μαρτίου καθώς οι πολίτες θα δουν την στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας από μακριά. Παρ' όλα αυτά στην εξέδρα των επισήμων θα βρίσκονται ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με την συζυγό του Μπριζίτ, ο πρίγκιπας Κάρολος ενώ την Ρωσία θα εκπροσωπήσει ο πρώην πρωθυπουργός Μεντβέντεφ.

Λοιμωξιολόγοι το είχαν προαναγγείλει: Ο Κορωνοϊος δεν θα επιτρέψει φέτος τις παρελάσεις – στις 25 Μαρτίου 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 οι Έλληνες θα δουν μόνο τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας από μακριά και μέσω τηλεοπτικής κάλυψης.

Εκτός και αν την τελευταία στιγμή οι λοιμοξιολόγοι υποδείξουν κάτι διαφορετικό για λόγους ασφαλείας, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην εξέδρα των επισήμων, αναμένεται να πλαισιώσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την Ρωσία αναμένεται να εκπροσωπήσει ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Πέρα όμως από τους επίσημους θα υπάρξει και στρατιωτική παρουσία άλλων χωρών στους εορτασμούς.

Δεδομένη, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, θεωρείται η πτήση πάνω από τον χώρο της παρέλασης γαλλικών μαχητικών Ραφάλ αλλά και αμερικανικών F-16, ενώ επιθυμία να πετάξουν πάνω από ελληνικές πόλεις την ημέρα των εορτασμών έχουν εκφράσει και οι Σαουδάραβες οι οποίοι από το ερχόμενο Σάββατο θα βρίσκονται στη Σούδα με 6 F-15.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές οι στρατιωτικές παρελάσεις είναι και μια προβολή ισχύος κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα σε μια εποχή που ο νεοοθωμανικός αναθεωρητισμός βρίσκεται σε έξαρση.

Στο πλαίσιο των εορτασμών οι προσκλήσεις έχουν αποσταλεί και έχουν αποδεχθεί να παρευρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι των χωρών που συνέβαλαν καταλυτικά στον απελευθερωτικό αγώνα δηλαδή Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία, η κάθε μία με διαφορετικό βαθμό και τρόπο εκπροσώπησης.

«Βασισμένη στην «Φιλία» η εκστρατεία γιορτάζει όλα όσα έχουμε κατορθώσει στο παρελθόν αλλά και το δυναμικό μέλλον της σχέσης ΗΠΑ- Ελλάδας.»

Η Αθήνα σε αυτό το πλαίσιο είναι αποφασισμένη να παρατάξει στην φετινή παρέλαση ότι πιο ισχυρό και σύγχρονο διαθέτει στέλνοντας τα απαραίτητα μηνύματα αποφασιστικότητας σε μία περίοδο όπου η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται καθημερινά σε αέρα και θάλασσα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/03/2021