Ελλάδα

Νέα Σμύρνη: Καμία απάντηση από την ΕΛ.ΑΣ. για το εάν επιτρέπεται η χρήση του πτυσσόμενου γκλοπ

08.03.2021 | 21:41 Eνσωμάτωση

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσαν οι εικόνες ντροπής με τον άγριο ξυλοδαρμό πολιτών που δέχονται χτυπήματα ακόμη και στο κεφάλι με πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που δεν σταματούν να χτυπούν ακόμη και όταν ο νεαρός άνδρας ουρλιάζει ότι πονάει. Αναπάντητα παραμένουν μέχρι αυτη τη στιγμή βασικά ερωτήματα για τις ενέργειες των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο. Γιατί ο αστυνομικός που χτυπά δεν συλλαμβάνει τον πολίτη, γιατί κανένας δεν τον σταματά και τί έκανε ο επικεφαλής της δύναμης.

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ξυλοκοπεί άγρια με ένα πτυσσόμενο γκλοπ τον νεαρό που λίγα λεπτά νωρίτερα έχει διαμαρτυρηθεί για την επιβολή προστίμου σε δύο οικογένειες.

Παρά το γεγονός ότι ο νεαρός φωνάζει ότι πονάει δέχεται και άλλα χτυπήματα. Προσπαθεί να ξεφύγει και όταν ο αστυνομικός τον πιάνει ξανά, ακολουθεί δεύτερος γύρος πιο βίαιων χτυπημάτων ακόμη και στο κεφάλι

Το απίστευτο επεισόδιο γίνεται μπροστά στα μάτια των συναδέλφων του αλλά και δεκάδων πολιτών που βρίσκονται στην πλατεία μαζί με τα παιδιά τους

Μια γυναίκα προσπαθεί να πλησιάσει και δέχεται και εκείνη ένα χτύπημα από τον εκτός εαυτού αστυνομικό

Η εκτός ορίων επίθεση του αστυνομικού στον νεαρό δημιουργεί σειρά ερωτημάτων για το που ξεκινούν και που τελειώνουν τα όρια της χρήσης βίας από τα όργανα της τάξης.

Όπως φαίνεται στα βίντεο που τράβηξαν πολίτες, ο νεαρός – θύμα της επίθεσης συνομιλεί με άλλον αστυνομικό χωρίς κράνος. Ξαφνικά εμφανίζεται ο αστυνομικός – πρωταγωνιστής του επεισοδίου, πλησιάζει τον νεαρό και σε δευτερόλεπτα ανοίγει το γκλοπ και χωρίς πολλές κουβέντες πέφτει επάνω στον νεαρό και αρχίζει να τον χτυπά. Για ποιο λόγο ο αστυνομικός χτυπά με τόση μανία τον διαμαρτυρόμενο πολίτη, θα πρέπει να απαντηθεί από την έρευνα που διέταξε η ΕΛΑΣ.

Ακόμη κι αν ο νεαρός προέβαλε αντίσταση πως θα έπρεπε ο αστυνομικός να τον ακινητοποιήσει; Και μέχρι που φτάνει το δικαίωμά του για χρήση του γκλοπ;

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, τουλάχιστον άλλοι τρεις αστυνομικοί βρίσκονται γύρω από τον συνάδελφό τους και τον νεαρό, που δέχεται τα χτυπήματα.

Παρακολουθούν σχεδόν απαθείς τον άγριο ξυλοδαρμό, ενώ όταν… χρειάζεται απωθούν και όσους πολίτες πλησιάζουν. Σε άλλο σημείο του βίντεο φαίνονται και άλλοι δύο αστυνομικοί που φτάνουν στο σημείο έχοντας ήδη ανοίξει τα γκλοπς, έτοιμοι να χτυπήσουν. Προφανώς και αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης από τους αστυνομικούς, ωστόσο και αυτό ίσως πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο της ερευνας.

Αυτές οι εικόνες βίας από αστυνομικούς που εκτυλίχθηκαν μέρα μεσημέρι μπροστά στα μάτια παιδιών που εκείνη την ώρα έπαιζαν στην πλατεία προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελίας που διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από την πλευρά της αστυνομίας.

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ζήτησε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. για τα όσα έγιναν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα, ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες

Ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σπήλιος Κρικέτος μιλώντας στην κοινωνία ώρα MEGA χαρακτήρισε τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη εικόνες ντροπής…

Λίγες ώρες μετά το απαράδεκτο περιστατικό βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης ακολούθησε νέος κύκλος επεισοδίων με την αστυνομία…

Πολίτες αλλά και αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της καταστολής…

Ωστόσο τη στιγμή που η πορεία τελείωνε, ξέσπασαν επεισόδια. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης, ενώ εκείνη τη στιγμή στον δρόμο και την πλατεία βρίσκονταν πολίτες με τα παιδιά τους καθώς όλα συνέβαιναν προτού να ξεκινήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, ενώ γονείς έτρεχαν να απομακρυνθούν έχοντας αγκαλιά τα τρομοκρατημένα παιδιά τους. Λίγα μέτρα από το σημείο των επεισοδίων είχε σταματήσει το τραμ έχοντας μέσα αρκετούς επιβάτες που εγκλωβισμένοι παρακολουθούσαν τα επεισόδια.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχουν συλληφθεί 11 άτομα που κατηγορούνται για πρόκληση σωματικής βλάβης, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, εξύβριση, απείθεια, οπλοφορία καθώς και παραβίαση των μέτρων για τον κορωνοίο. Και οι 11 αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σε εξέλιξη η ΕΔΕ για την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη

Ο πειθαρχικός έλεγχος έχει ξεκινήσει και έχει ανατεθεί σε ανώτατο αξιωματικό της ελληνικής αστυνομίας. Οι τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι πρωταγωνίστησαν χθες στα περιστατικά στη Νέα Σμύρνη δεν έχει βγει απόφαση αν θα απομακρυνθούν από το σώμα.

Οι δύο ζήτησαν και πήραν αναρρωτική άδεια γιατί πήγαν στο 401 και ισχυρίστηκαν ότι έχουν τραυματιστεί. Ο τρίτος από τους τέσσερις πήρε ρεπό, ο 4ος πήγε κανονικά στην υπηρεσία.Ο έλεγχος για τυχόν ποινικές ευθύνες θα φανεί από την διενέργεια της προκαταρκτικής η οποία έχει διατάξει εισαγγελέας.

Καμία απάντηση από την ΕΛ.ΑΣ για τη χρήση του γκλοπ

Η απάντηση σε ερώτηση προς ανώτατους αξιωματικούς σχετικά με το αν επιτρέπεται να φέρουν οι αστυνομικοί πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ ήταν σαφής ως το πρώι ότι δεν επιτρέπεται κανένας αστυνομικός να φέρει μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ.

Από το μεσημέρι όμως και μετά φαίνεται ότι έχει αλλάξει η θέση της αστυνομίας καθώς δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι αστυνομικοί θα πρέπει να έχουν στον εξοπλισμό τους ένα τέτοιο μεταλλικό πτυσσόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA είναι η διεύθυνση τεχνικών εφαρμογών της ελληνικής αστυνομίας που φαίνεται ότι προβλέπει και δίνει το δικαίωμα σε αστυνομικούς να φέρουν μεταλλική πτυσσόμενη ράβδο έως 60 εκατοστά όταν εκείνη σπάει σε τρία σημεία. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει μια άλλη οδηγία από τον οργανισμό οποίος δεν επιτρέπει κανένα είδους εξοπλισμό ο οποίος δεν δίνεται από την ίδια την ελ. αστυνομία.

Όλα όσα έγιναν χθες ξεκίνησαν επικεφαλής μιας ομάδας που έστειλε σήμα στο κέντρο ότι οι αστυνομικοί δέχονται επίθεση από 40 άτομα. Έτσι μαζεύτηκαν μέσα σε λίγα λεπτά δυνάμεις της αστυνομίας από τις γύρω περιοχές.

Αυτή η ομάδα των επιτιθέμενων δεν εντοπίστηκε ποτέ. Όσοι αστυνομικοίέφτασαν εδώ κανένας σε αυτά τα 40 άτομα.

Πώς είναι δυνατόν όταν δέχεται κάποιος επίθεση από 40 οργανωμένα άτομα όπως ισχυρίζεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο αυτά τα άτομα να εξαφανίζονται; Είναι πραγματικά ένα πάρα πολύ σοβαρό ερώτημα μένει να απαντηθεί.

Προσπαθούν να βρουν κάποιο υλικό έτσι ώστε να στοιχειοθετηθεί κάπως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός ο οποίος είναι πάρα πολύ πιθανό να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 08/03/2021