Πολιτική

Επιμένει η Άγκυρα στην αποστρατικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

08.03.2021 | 21:15

Σε ένα ρευστό περιβάλλον, που περιπλέκει η προσπάθεια της Τουρκίας να προσεταιριστεί την Αίγυπτο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισκέπτεται σήμερα το Κάιρο.

Με την επικοινωνιακή φούσκα της «γαλάζιας πατρίδας» να άφησε απλά προκλητικές δηλώσεις στο τέλος της, η Τουρκία επανέρχεται στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εστιάζοντας στο Καστελόριζο.

Η επίσκεψη Δένδια σε Κάιρο και Λευκωσία γίνεται στο φόντο της άδειας που έδωσε η Αίγυπτος για έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο W18, γεγονός που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αναγνώριση της «γραμμής Ερντιζές» που αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα του Καστελόριζου.

Ηχηρό ράπισμα όμως στην Άγκυρα αποτελούν οι δηλώσεις Αιγυπτιακών διπλωματικών πηγών σύμφωνα με την Arab News.

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη. Η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.»

Το δεξί χέρι του Σουλτάνου όμως επιμένει στο φλερτ με το Κάιρο.

Σε ότι αφορά το τι ισχύει με το ζήτημα του EastMed και τις ενεργειακές κινήσεις της Αιγύπτου, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου ότι οι όποιες συζητήσεις για κατασκευή αγωγού δεν είναι ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/03/2021

Πολιτική