Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 200 χιλ. κρουσμάτων – «Crash test» το ΣΚ για την τήρηση των μέτρων

05.03.2021 | 19:51 Eνσωμάτωση

Τις εικόνες συνωστισμού τα σαββατοκύριακα σε Αττική και Θεσσαλονίκη προσπαθεί να περιορίσει η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις τα οποία και θα δοκιμαστούν τις επόμενες 2 ημέρες.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 2.215 νέα κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν στους 451 και οι νεκροί τους 32.

«Crash test» το σαββατοκύριακο

H κυβέρνηση έχει πέσει επάνω στα στοιχεία της κινητικότητας που σε συνάρτηση με την εικόνα από τα νοσοκομεία θα δείξουν εάν την προσεχή Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το «άνοιγμα» κάποιων δραστηριοτήτων – όπως το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις καθημερινές ο όγκος των μηνυμάτων για όλους τους κωδικούς που αφορούν στην μετακίνηση φτάνει τα 4.2 εκατομμύρια μηνύματα.

Το Σάββατο είναι η πιο δύσκολη ημέρα καθώς τα μηνύματα φτάνουν τα 4,8 εκατομμύρια, ενώ τις Κυριακές τα 3,7 εκατομμύρια. Το τι θα συμβεί το σαββατοκύριακο που βρίσκεται μπροστά μας θα δείξει και την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων.

Μπλόκα και έλεγχοι

Η Ελληνική Αστυνομία που έχει επιφορτιστεί με τους ελέγχους για την εφαρμογή των νέων μέτρων βρίσκεται στους δρόμους με δεκάδες μπλόκα σε ολόκληρη την χώρα 24ωρες το 24ωρο, αλλά με τους ελέγχους να είναι προς το παρόν ήπιοι καθώς πολλοί πολίτες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τις αλλαγές στα SMS.

Αγωνία για τις μεταλλάξεις

Με το σύστημα υγείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την επέλαση του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα, το επόμενο δεκαπενθήμερο θεωρείται ως το κρισιμότερο για το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα: Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν εντοπιστεί 1667 στελέχη της Βρετανικής μετάλλαξης και 48 της νοτιοαφρικανικής.

Οι αριθμοί τρομάζουν του επιδημιολόγους καθώς με τα σχεδόν καθημερινά περισσότερα από 2000 νέα κρούσματα αναμένεται αύξηση των διασωληνωμένων αλλά και των θανάτων.

Ο στόχος της κυβέρνησης για άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων στις 16 Μαρτίου παραμένει στο τραπέζι του διαλόγου με τους λοιμωξιολόγους, ενώ ειδικά για την Αττική πληθαίνουν οι εισηγήσεις για παράταση της καραντίνας.

Μειωμένη η κίνηση στους δρόμους της Αττικής

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την κίνηση στους δρόμους, τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράφεται μείωση της κίνησης στη λεωφόρο Ποσειδώνος κατά 17%, γεγονός που δείχνει ότι οι αλλαγές που έγιναν στους κωδικούς για τις μετακινήσεις αρχίζουν να αποδίδουν.

Επίσης, σε 12 κεντρικούς δρόμους της Αττικής είχαμε 4,5% μείωση της κυκλοφορίας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως η μείωση συνεχίζεται κάθε μέρα που περνά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/03/2021