Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στους κωδικούς μετακίνησης – Χρηστικός οδηγός

04.03.2021 | 19:57

Από εχθές που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα, είναι πολλά τα θολά σημεία σχετικά με τους κωδικούς μετακίνησης.

Ο κωδικός «6»

Με τον κωδικό «6» οι πολίτες μπορούν να ασκηθούν και να βγάλουν βόλτα το κατοικίδιό τους.

Ωστόσο, η άσκηση και η βόλτα επιτρέπεται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο και πατίνι και μόνο κοντά στον τόπο κατοικίας.

Το παράδοξο με τον κωδικό «6» είναι πως περπατώντας ή με το ποδήλατο μπορούμε να αλλάξουμε δήμο και να πάμε όπου επιθυμούμε.

Σημειώνεται ότι η βόλτα με κατοικίδιο επιτρέπεται και κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, μόνο κοντά στο σπίτι.

Ο κωδικός «2» & «3»

Αλλαγές υπάρχουν και στους κωδικούς «2» και «3».

Στον κωδικό «2», που αφορά τα καταστήματα τροφίμων, σουπερμάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα αλλά και στον κωδικό «3», που αφορά τραπεζικές συναλλαγές, πλέον θα δικαιολογείται η κυκλοφορία εντός του δημοτικού διαμερίσματος ή σε απόσταση μέχρι 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας μας.

Σε περίπτωση δηλαδή που το φαρμακείο ή το σουπερμάρκετ βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χιλιομέτρων αλλά εντός του δήμου διαμονής μας, μπορούμε να πάμε σε αυτό.

Στην περίπτωση που στον δήμο στον οποίο διαμένουμε, δεν υπάρχει διανυκτερεύον φαρμακείο, μπορούμε να μετακινηθούμε σε άλλον δήμο, καθώς οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές θα είναι ενημερωμένες για τέτοιες ειδικές συνθήκες.

Ο κωδικός «1» & «4»

Σχετικά με τους κωδικούς «1» και «4», που αφορούν τη μετάβαση σε γιατρό ή σε άτομο που χρήζει βοήθειας, δεν έχει αλλάξει κάτι, ωστόσο έχει ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές να διενεργούν προσεκτικούς ελέγχους σε όσους χρησιμοποιούν αυτούς τους κωδικούς, με τις απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 04/03/2021

Ελλάδα