Ελλάδα

Σεισμός Ελασσόνα: Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα από τα 6,3R – Ζημιές σε σπίτια & σχολεία, στον δρόμο οι κάτοικοι

03.03.2021 | 20:55 Eνσωμάτωση

Στον ρυθμό των ρίχτερ «χορεύει» από τις 12:00 το μεσημέρι η Θεσσαλία, με την Ελασσόνα να χτυπιέται από σεισμική δόνηση μεγέθους 6, 3 Ρίχτερ και τον σεισμό να γίνεται αισθητός από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πάτρα.

Χτύπημα με 6,3 Ρίχτερ

Ο εγκέλαδος χτυπά τη Θεσσαλία. Οι κάτοικοι σε Λάρισα, Τρίκαλα, Τύρναβο και Ελασσόνα βγαίνουν τρομοκρατημένοι στους δρόμους.

Στη Λάρισα, μέσα σε κατάστημα, τα ρούχα στις κρεμάστρες πηγαινοέρχονται και στα Τρίκαλα οι κάτοικοι βγαίνουν τρέχοντας από τα καταστήματα.

Η δόνηση προκαλεί μεγάλες ζημιές σε σπίτια, σχολεία και εκκλησίες στα χωριά, Δαμάσι, Μεσοχώρι και Δομένικο.

Τα παιδιά που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις τάξεις πετάγονται έντρομα έξω.

Ένας άνδρας εγκλωβίζεται στο σπίτι του στο Μεσοχώρι. Ευτυχώς, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής, ο κάτοικος που αντιμετωπίζει και κινητικά προβλήματα, βγαίνει σώος.

Έπεσαν σπίτια

Τουλάχιστον 30 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και δεν μπορούν να κατοικηθούν, τουλάχιστον προτού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Αμέσως μετά τον σεισμό οι κάτοικοι των χωριών που επλήγησαν βγήκαν στον δρόμο, καθώς η γη συνέχιζε να σείεται.

Σε διάστημα μιάμισης ώρας από τη δόνηση των 6,3 Ρίχτερ, σημειώθηκαν δεκάδες μετασεισμοί.

Αισθητός σε όλη την Ελλάδα

Η δόνηση, που είχε μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 8,5 χιλιόμετρα, ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κοζάνη, στην Αριδαία της Πέλλας, τη Λαμία, αλλά και την Σκιάθο.

Συνεχείς μετασεισμοί

Στις 12:20 έγινε μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ, έξι και δεκατέσσερα λεπτά αργότερα σημειώνονται άλλοι δύο μετασεισμοί 4ων και 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 13:35 καταγράφεται δόνηση 4,8 Ρίχτερ και στις 13:45 ο ισχυρότερος μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ.

Οι κάτοικοι στις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας βγαίνουν στις κεντρικές πλατείες.

Στα γύρω στενά σοβάδες έχουν πέσει σε πεζοδρόμια και αυτοκίνητα, τζάμια και φίλτρα από air condition αιωρούνται.

«Ξύπνησε» το ρήγμα του Τυρνάβου

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, υπεύθυνο για τον τόσο ισχυρό σεισμό είναι το ρήγμα του Τυρνάβου. Οι σεισμολόγοι έχουν εκτιμήσει πως είναι δυνατόν να δώσει δονήσεις μεγάλου μεγέθους.

Μάλιστα, την τελευταία 10ετία έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 150 σεισμοί.

Οι σεισμολόγοι, που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου από την πρώτη στιγμή, εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ ήδη ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού έφτασαν στην περιοχή με επιστήμονες αλλά και την απαραίτητη βοήθεια για τους κατοίκους, που θα διανυκτερεύσουν μακριά από τα σπίτια τους.

Δύσκολο βράδυ στον Τύρναβο

Μεγάλο και δύσκολο θα είναι το βράδυ για τους κατοίκους στο Δαμάσι.

Η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, με τους κατοίκους να βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο γήπεδο του χωριού και να αρνούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο στρατός έχει στήσει σκηνές στη μέση του γηπέδου προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν οι σεισμόπληκτοι τη νύχτα τους εκεί.

Το απόγευμα της Τετάρτης έφτασαν στην περιοχή λεωφορεία, με τα οποία μεταφέρθηκαν όσοι ήθελαν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία στην Λάρισα και τα Τρίκαλα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/03/2021