Ελλάδα

Κορωνοϊός: Σε συναγερμό η χώρα – Στο «κόκκινο» Αττική & άλλες 12 περιοχές, τα νέα μέτρα

03.03.2021 | 20:33 Eνσωμάτωση

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον το σύστημα υγείας, κάνοντας λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο ιός καλπάζει, μέτρα στα μέτρα

Δραματικοί τόνοι από τον Βασίλη Κικίλια. Η πανδημία καλπάζει παρά το lockdown. Ο αριθμός των κρουσμάτων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και πλέον το ΕΣΥ μπαίνει σε συνθήκες πολέμου.

Η Αττική με νέο ρεκόρ καταγράφει 1.269 μολύνσεις, η Θεσσαλονίκη 314, οι λοιμωξιολόγοι αποφασίζουν και νέα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Οι αλλαγές στις μετακινήσεις

Μετά το λεκανοπέδιο της Αττικής, η Θεσσαλονίκη και άλλες 12 περιοχές της χώρας βάφονται με «βαθύ» κόκκινο. Η επέλαση του μεταλλαγμένου στελέχους επισπεύδει τη λήψη των αποφάσεων.

Από τις 11:00 το πρωί, σε μια συνεδρίαση θρίλερ των λοιμωξιολόγων συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, εισήγηση που στήριξε μία ομάδα των επιστημόνων αλλά δεν υιοθετήθηκε.

Ο κωδικός «6» αλλάζει και πλέον η μετακίνηση για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο επιτρέπεται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο κοντά στον τόπο κατοικίας.

Ο κωδικός «2» που αφορά καταστήματα τροφίμων, σουπερμάρκετ και φαρμακεία, όπως και ο κωδικός «3» για τις τραπεζικές συναλλαγές, πλέον επιτρέπεται για μετακίνηση εντός των δήμων κατοικίας και σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα.

Ο κωδικός «4» για την παροχή βοήθειας παραμένει ως έχει, ωστόσο οι έλεγχοι από την αστυνομία θα είναι αυστηρότεροι.

Τα ωράρια απαγόρευσης κυκλοφορίας παραμένουν ως έχουν για τις καθημερινές σε Αττική και Θεσσαλονίκη, από τις 21:00 έως τις 05:00, ωστόσο για τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση ισχύει από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 05:00 τα ξημερώματα.

«Έκρηξη» μέσα σε έναν μήνα

Μπροστά στα νέα δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίζει την αρχή του καλοκαιριού ως το σημείο καμπής για έξοδο από την κρίση του κορωνοϊού.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία ωστόσο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είναι αμείλικτα και δείχνουν την έκρηξη στη διασπορά των κρουσμάτων.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι αυτό της Τσικνοπέμπτης, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η κόπωση του κόσμου σε συνδυασμό με τον καλό καιρό των τελευταίων ημέρων, θα οδηγήσουν σε εικόνες συνωστισμού.

Ώρα μηδέν για τα νοσοκομεία της Αττικής

Με δεδομένο ότι το ΕΣΥ πρέπει να υπηρετεί όλους τους ασθενείς και όχι μόνο αυτούς που νοσούν από Covid-19, η αναδιάταξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίθηκαν αναγκαίες και θα είναι οι εξής:

Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1ης ΥΠΕ.

Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών.

Το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών.

Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.

Στο «κόκκινο» ολόκληρη η χώρα

Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, ο χάρτης της χώρας είναι πλέον ολόκληρος κόκκινος.

Συγκεκριμένα, στο βαθύ κόκκινο κι άρα σε σκληρό lockdown, όπως η πρωτεύουσα, μπήκαν η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, το Ηράκλειο Κρήτης, η Λευκάδα, η Αρκαδία, η Φθιώτιδα, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Χίος, η Σάμος, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Βοιωτία, η Χίος, η Σάμος, η Ρόδος, η Αχαΐα, η Εύβοια και η Αιτωλοακαρνανία.

Το σχέδιο του αυστηρού lockdown δεν προχώρησε καθώς, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, αφενός ο κόσμος έχει κουραστεί μετά από τόσο καιρό και αφετέρου δε θα είχε καθολική εφαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 16 του μήνα, μετά την Καθαρά Δευτέρα, να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα.

Σημειώνεται ότι τα 9 άτομα στο σπίτι που ίσχυε για τις γιορτές των Χριστουγέννων, δεν ισχύει για αυτές τις γιορτές.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 03/03/2021