Ελλάδα

Σοκάρουν τα στοιχεία για την κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα

01.03.2021 | 13:24

Αποτροπιασμό προκαλούν τα στοιχεία που θα δούμε τώρα για την παιδοφιλία και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις σε βάρος μικρών παιδιών.

Τα στοιχεία για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις σε βάρος παιδιών σοκάρουν, προκαλούν ανατριχίλα. Κάθε εβδομάδα του 2020 ένας ανήλικος έπεφτε θύμα βιασμού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, ένα στα 5 παιδιά στην Ελλάδα έχει δεχθεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση, ένα στα 13 παιδιά έχει υποστεί σωματική επαφή με το δράστη και ένα στα 30 παιδιά στη χώρα μας έχει πέσει θύμα βιασμού.

Ωστόσο πολλές είναι οι υποθέσεις οι οποίες δεν φθάνουν ποτέ στη δικαιοσύνη, αφού δεν καταγγέλονται από τα ανηλικα θύματα που ζουν τον απόλυτο εφιάλτη.

«Τα παιδιά σιωπούν. Είτε γιατί τους έχουν φοβήσει οι μεγαλύτεροι είτε γιατί πιστεύουν ότι αν ομολογήσουν κάτι θα είναι γεμάτα ενοχές που το ομολόγησαν» σημειώνει ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.

Οι παγίδες των παιδόφιλων

 

Οι παιδόφιλοι κυρίως παγιδεύουν τα θύματα τους χρησιμοποιώντας τα social media, ενώ δεν διστάζουν να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να δουν ζωντανά βιασμό παιδιού σε ιστοσελίδες, που έχουν δημιουργήσει κυκλώματα παιδεραστών.

«Κάποιοι ανώμαλοι ανόητοι και κακοποιοί πληρώνουν και κάποιοι τους μαζεύουν παιδάκια και τα βιάζουν σε πραγματικό χρόνο και αυτοί απολαμβάνουν το βιασμό. Η κάθε περίπτωση παιδικής πορνογραφίασ με έχει συνταράξει αυτή όμωσ που δεν μπορώ ποτέ να ξεχάσω ήταν όταν κάποιος είχε 400.000 αρχεία παιδόφιλος και αθωώθηκε απο τα δικαστήρια γιατί δεν μπορούσα να αποδείξω ότι αυτός ο άνθρωπος κερδοσκοπεί» τόνισε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Μανώλης Σφακιανάκης.

Πως στήνουν τα ραντεβού

 

Την ίδια ώρα βασική τακτική προσέγγισης ανηλίκων είναι το λεγόμενο grooming.

«Γύρω στο 23% των παιδιών πηγαίνουν ραντεβού στα τυφλά. Βγαίνουν με αγνώστους με ότι συνεπάγεται αυτό. Είναι ότι χειρότερο και δυστυχώς το grooming είναι και στη χώρα μας , είναι η λεγόμενη αποπλάνηση ανηλίκου» προσθέτει ο κ. Σφακιανάκης.

Το «προφίλ» των παιδόφιλων

 

Ο παιδόφιλος είναι συνήθως πρόσωπο υπεράνω υποψίας. Από μελέτες προκύπτει ότι στο 40 τις εκατό των περιπτώσεων είναι συγγενής του παιδιού και σε ποσοστό άνω του 80 τις εκατό κάποιος γνωστός του. Συχνά εκμεταλλεύεται το επάγγελμα του στο να παγιδεύει τα ανήλικα θύματα του, ενώ οι περισσότεροι παιδόφιλοι έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν παιδιά.

Πώς μπορούν όμως οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από αυτούς τους ανθρώπους;

«Πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά και να τους εξηγήσουν τι πάει να πει όταν καποιος μεγάλος τους λεει πραγματα που δεν καταλαβαινουν , όταν προσπαθεί να τους κάνει φίλους , όταν προσπαθεί να τους ακουμπήσει ή να τους δώσει πράγματα. μόλις τα παιδιά το καταλάβουν αυτό θα αρχίσουν να υποψιάζονται και θα μιλήσουν στους γονείς» συμπληρώνει ο κ. Σούρας.

Μέσα στο 2020 οι αστυνομικές αρχές ασχολήθηκαν συνολικά με 244 υποθέσεις εκμετάλλευσης γενετήσιας ζωής ανηλίκων με τα θύματα να φτάνουν τα 278.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 01/03/2021

Ελλάδα