Ελλάδα

Σε εφαρμογή μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών

23.02.2021 | 13:39 Eνσωμάτωση

Σειρά μέτρων για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών από συγκρούσεις με διερχόμενα πλοία στην Ελληνική Τάφρο, έλαβε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Με Νavtex θα ειδοποιούνται πλέον οι ναυτικοί στη χώρα μας όταν εισέρχονται στην Ελληνική Τάφρο, καθώς πρόκειται για θαλάσσια περιοχή όπου ο κίνδυνος σύγκρουσης πλοίων με μεγαλόσωμα ζώα είναι μεγάλος.

Φιλοξενεί πολλά είδη θηλαστικών όπως φάλαινες, φώκιες και δελφίνια και εκτείνεται από τα Ιόνια νησιά μέχρι τα νότια της Κρήτης και τη Ρόδο. Μια ενέργεια που προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η παρέμβαση ήρθε με αφορμή τον εκβρασμό νεκρής πτεροφάλαινας δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά στα τέλη Δεκεμβρίου που χτυπήθηκε από πλοίο.

Σύμφωνα με μελέτες, το 50% των ζώων που καταλήγουν νεκρά στις ακτές της χώρας μας είναι αποτέλεσμα συγκρούσεων. Περιβαλλοντικές οργανώσεις μάχονται χρόνια για το ζήτημα αυτό και πλέον εισακούστηκαν.

Η Ελληνική Τάφρος θεωρείται από τα σημαντικότερα θαλάσσια καταφύγια της Ελλάδας γι αυτό και η προστασία της είναι σημαντική.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 23/02/2021