Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έρχεται… παράταση του lockdown – ΕΣΥ & επιδημιολογικό φορτίο θα κρίνουν τις αποφάσεις

22.02.2021 | 17:38

Ώρα… παράτασης lockdown σήμανε με την αρχή της εβδομάδας.

H «βόμβα» έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους και οι επιστήμονες προεξοφλούν πως η άρση των μέτρων θα αργήσει αφού είναι αδύνατο το άνοιγμα όσο επιμένει ο κορωνοϊός στην Αττική, όπου και εξακολουθεί να καταγράφεται πάνω από το 50% των κρουσμάτων.

Αν όλα πάνε καλά, λένε οι επιστήμονες, και με εμβολισμένο το 20% του πληθυσμού, τα πράγματα θα είναι καλύτερα το Πάσχα. Πονοκέφαλο ωστόσο προκαλούν οι νέες μεταλλάξεις.

Βαρόμετρο τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου

Από την άλλη, τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, που είναι βαρόμετρο για μία κρίσιμη εβδομάδα, αγκομαχούν κάτω από την πίεση των νέων εισαγωγών που ξεπερνούν τις 100 σε καθημερινή βάση, την στιγμή που πάνω από 200 πολίτες νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τους ειδικούς ανησυχούν ιδιαίτερα και οι ενδοοικογενειακές μεταδόσεις.

Ψώνια με επιλογή «7» και «κόφτη»

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την οικονομία να πιέζει, υπάρχουν σκέψεις για να διευκολυνθεί το λιανεμπόριο.

Η 1η Μαρτίου πιθανολογείται να είναι μέρα μερικού ανοίγματος, ενώ συζητείται πολύ το σενάριο της μέσης λύσης, δηλαδή μερική επιστροφή στην κανονικότητα για λιανεμπόριο με λειτουργία click away στις 8 Μαρτίου.

Για να μην υπάρχει κατάχρηση των SMS, μία από τις σκέψεις είναι να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για τους πολίτες όσον αφορά στο SMS στο 13033 και να προστεθεί μία ακόμη επιλογή, η «7», η οποία θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο, ενώ πάντα στο τραπέζι είναι και ο κόφτης.

Σοκ στο Περιστέρι με 30 κρούσματα κορωνοϊού

«Συναγερμός» σήμανε και σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Περιστέρι, όπου εντοπίστηκαν περισσότερα από 30 κρούσματα κορωνοϊού, σε τρόφιμους και εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 18 τρόφιμοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διακομιδή και των υπολοίπων.

Με όλα τα ενδεχόμενα να είναι στο τραπέζι, η παράταση του lockdown θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία εξετάζονται συνεχώς, αλλά και από τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 22/02/2021

Ελλάδα