Ελλάδα

Σκοτάδι και παγωνιά για τρίτο 24ωρο – Χωρίς νερό και ρεύμα δεκάδες σπίτια

17.02.2021 | 17:00 Eνσωμάτωση

Δύο οικογένειες εγκλωβισμένες μέσα σε ένα σπίτι στην Μαλακάσα χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Εδώ δύο οικογένειες έστρωσαν στρωματσάδα και πέρασαν τη νύχτα…τις νύχτες μάλλον χωρίς ρεύμα με το μωρό.
Χωρίς νερό δεν μπορούν να πιούν, να πλυθούν και να μαγειρέψουν. Μαζεύουν σε κατσαρολάκια τον πάγο που λιώνει από τη σκεπή για να το πιούν.

Με αυτόν τον τρόπο συλλέγουμε πόσιμο νερό για τις πρώτες ανάγκες. Ο Δημήτρης Αγγελετόπουλος επιστρέφοντας από τη δουλειά αποκλείστηκε στον αδελφό του καθώς ο δρόμος προς το σπίτι του ήταν απροσπέλαστος.

«Τρία παιδιά έχω. Έχω αποκλειστεί εδώ στον αδερφό μου τρεις μέρες χωρίς νερό, ρεύμα. Χωρίς τίποτα. Το μωρό είναι 17 μηνών.»

Σε αυτό το δωμάτιο κοίμηθηκαν 4 ενήλικες και 5 παιδιά. Ρέυμα δεν είχαμε. Το ρουξάκι για φως και τζάκι για ζεστασιά.

Το σπίτι τους στον δήμο Ωρωπού παραμένει θαμμένο μέσα στο χιόνι το οποίο ξεπερνά το 1 μέτρο.

«Όπως βλέπετε είναι τουλάχιστον 1 και πλέον μέτρο χιόνι.»

Όπως καταγγέλλουν οι αδελφοί Αγγελετόπουλοι, δεν έχουν αποκλειστεί σε κάποια ορεινή δύσβατη περιοχή, αλλά μόλις 500 μέτρα μακριά από την εθνική οδό.

«Απαράδεκτο. 500 μέτρα από την εθνική οδό εν έτι 2021 να μην μπορεί να περάσει όχημα.»

Αυτό είναι το καλώδιο που έπεσε και δεν έχει ρεύμα το σπίτι του κύριου Αγγελετόπουλου. Παρά τις προσπάθειες του συνεργείου της ΔΕΔΔΗΕ η βλάβη δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Περνά από συμπληγάδες για να φτάσει στο σπίτι του. Ο λόγος για τον Τάκη Κατσαρό του ο οποίου η κατοικία στη Δροσιά παραμένει βυθισμένοι στο σκοτάδι για τρίτο 24ωρο…

«Το τζάκι μας έχει μείνει μόνο. Κι όσο ξύλα μας έχουν μείνει να κάψουμε. Αλλά το θέμα είναι τώρα που είναι μεσημέρι έχει 12 βαθμούς το βράδυ χτες είχε φτάσει τους 7 στο παιδικό δωμάτιο. Φέραμε την κούνια εδώ για να ζεσταθεί το μωρό.»

Με τρόμο σκέφτεται πως σήμερα πιθανόν να βιώσουν ένα ακόμα βράδυ στο απόλυτο σκοτάδι και την παγωνιά…

«Για του λόγου το αληθές αυτή τη στιγμή το θερμόμετρο γράφει 9,4 οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται εδώ το βράδυ.»

Μια οικογένεια στη Δροσιά έχει μετατρέψει τη βεράντα της σε ψυγεία καθώς έχουν μείνει για ένα 48ωρο χωρίς ρεύμα. Τα τρόφιμα όμως και τα ξύλα τελειώνουν.

«Ρεύμα δεν έχουμε οπότε τα έχουμε βγάλει έξω. Εμένα δεν με απασχολεί να μην φάω αλλά έχουμε μωρό παιδί που πρέπει να πιει το γάλα του να φάει.. Και όσο αντέξουν κι αυτά.»

Το ψυγείο είναι άδειο και οι προμήθειες λιγοστεύουν…

«Εδώ είναι ό,τι έχει μείνει από το ψυγείο. Αλλά θα πεταχτούν λογικά αφού θα έχουν χαλάσει.»

Με κεριά προσπαθούν να δουν μέσα στα σκοτάδια ενώ, και το λιγοστό ζεστό νερό που έχει απομείνει το κρατούν σαν κόρη οφθαλμού.

«Εδώ υπάρχει αλλά υπάρχει μόνο παγωμένο. Το ελάχιστο ζεστό το κρατάμε σαν κόρη οφθαλμού για να κάνει μπάνιο το μωρό.»

Όπως λέει ο ίδιος αν μέχρι το βράδυ δεν επανέλθει το ρεύμα θα αναγκαστεί να πάει στους γονείς του στον Πειραιά για να περάσει μια νύχτα με φως νερό και θέρμανση.

Στον Ωρωπό η κατάσταση είναι δραματική. Οι κάτοικοι προσπαθούν με όποια μέσα έχουν στα χέρια τους να επιβιώσουν. Ο κ. Γιώργος Πούλος, κάτοικος στις Αφίδνες, μίλησε στην κάμερα του LIVE NEWS για πρωτοφανή κατάσταση. «Είμαστε αποκλεισμένοι 48 ώρες. 36 ώρες δεν έχουμε ρεύμα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ενέσεις, μηχανήματα οξυγόνου. Έχουμε βάλει τις ενέσεις με πάγο από το χιόνι σε ένα ψυγειάκι. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και δεν υπάρχει ανταπόκριση από πουθενά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 17/02/2021