Καιρός

Παγωνιά και σφοδροί άνεμοι τη Δευτέρα – Η πρόγνωση της Χρ. Ρήγου

14.02.2021 | 21:17 Eνσωμάτωση

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο χιονιάς που μας έφερε η Μήδεια. Τις επόμενες μέρες με το χαμηλό να κινείται ανατολικότερα, θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του Αιγαίου, και με την κατάλληλη υγρασία αλλά και σύγκλιση ανέμων, ο χιονιάς θα σαρώσει τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα διήμερο χιονοπτώσεων, παγωνιάς και σφοδρών ανέμων.

Πιο αναλυτικά τη Δευτέρα μέχρι τα ξημερώματα οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα έχουν εξασθενήσει. Ο χιονιάς θα επηρεάσει πλέον τα ανατολικά ηπειρωτικά, καθώς το χαμηλό θα διασχίζει τα νότια τμήματα του Αιγαίου κινούμενο προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χιόνια αναμένονται στη Θεσσαλία, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά στα πεδινά, όπου θα είναι αξιόλογες και κατά περιόδους πυκνές. Στην κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, ειδικότερα στις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη. Στο Αιγαίο οι εντονότερες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Εύβοια και την Κρήτη, σε πρώτη φάση στα ορεινά –ημιορεινά. Στα δυτικά και βόρεια όπου οι χιονοπτώσεις θα έχουν σταματήσει, θα δημιουργηθεί παγετός, ολικός σε αρκετές περιοχές, με θερμοκρασίες υπό το 0 καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Στους 5-6 βαθμούς στα δυτικά, 3 στα βόρεια, 5 στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά. Και στο Αιγαίο οι μέγιστες από 5 στα βόρεια, μέχρι 10 στην Κρήτη και 12-14 σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Οι άνεμοι βορειοανατολικοί, στο Ιόνιο 6-7 μποφόρ, στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά και θα πνέουν στα 7-9 ακόμα και 10 μποφόρ.

Ένα μεγάλο μέρος της Αττικής θα ξυπνήσει στα λευκά, όπως για παράδειγμα περιοχές των βορείων προαστίων. Πιο ασθενή χιονόπτωση ή και χιονόνερο φαίνεται για το κέντρο της Αθήνας και τα πιο παραθαλάσσια. Θα χιονίζει κατά διαστήματα κυρίως στο βορειοδυτικό τόξο, με μια σημαντική έξαρση φαινομένων, γενικευμένη στο σύνολο του νομού το βράδυ προς το ξημέρωμα της Τρίτης. Η θερμοκρασία από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου με βοριάδες θυελλώδεις 7-9 τοπικά και 10 μποφόρ.

Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης περιμένουμε ηλιοφάνεια, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όμως όλη την ημέρα και παγετό. Η θερμοκρασία από -6 έως 2 βαθμούς Κελσίου με βόρειο άνεμο στο Θερμαϊκό 5-7 μποφόρ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/02/2021