Ελλάδα

«Κοκκινίζουν» οι γειτονιές, γεμίζουν οι ΜΕΘ

12.02.2021 | 20:10

Οι αριθμοί τρομάζουν. Τελειώνουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ και η κατάσταση πλέον είναι πραγματικά ανησυχητική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική 8 στα 10 κρεβάτια ΜΕΘ είναι γεμάτα. Στην κάμερα του MEGA και την Ιοκάστη Αλιφεροπούλου μιλούν γιατροί από τον Ευαγγελισμό και περιγράφουν τη δραματική κατάσταση. Την ίδια στιγμή σε 3 δήμους όπου βράζει ο Κορωνοϊός παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας για την Αττική, στην οποία η κάλυψη των κρεβατιών εντατικής θεραπείας έχει ξεπεράσει πλέον το 80%.Σήμερα το πρωί, τα διαθέσιμα κρεβάτια στις μονάδες ήταν μόλις… 48.

Στη μία το μεσημέρι, στην ΜΕΘ covid του Ευαγγελισμού νοσηλεύονταν 32 ασθενείς. Περισσότεροι από 100 κρεβάτια ήταν κατειλημμένα την ίδια ώρα στις κλινικές.

Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 220 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία. Οι 177 ήταν στην Αττική.

Τις τελευταίες ημέρες στην Αττική για κάθε εξιτήριο σε ασθενή με κορωνοϊό, πραγματοποιούνται δύο νέες εισαγωγές περιστατικών στο νοσοκομείο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με το σκληρό lockdown που ξεκίνησε χθες, ο ρυθμός αύξησης των νέων λοιμώξεων θα περιοριστεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορωνοϊό έχει υπερτριπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα: από 307 την 1η Φεβρουαρίου σε 988 χθες, Πέμπτη.

Η Αττική βρίσκεται στη δίνη του κορωνοϊού. Περίπου 1/3 των κρουσμάτων εντοπίζεται στον κεντρικό τομέα της περιφέρειας, με το Δήμο Αθηναίων να καταγράφει 535 περιστατικά κρουσμάτων την Τετάρτη και 461 την Πέμπτη.

Στο μέσα μαζικής μεταφοράς η κατάσταση όχι απλώς δεν έχει βελτιωθεί αλλά οι συνθήκες μοιάζουν με την τέλεια συνταγή για έκρηξη κρουσμάτων ενώ η κίνηση στους δρόμους και ο συνωστισμός δεν θυμίζουν σε τίποτα καραντίνα.

Στο κόκκινο βρίσκεται Καλλιθέα, Ίλιον και Μαρούσι. Οι δήμοι στους οποίους διαπιστώνεται επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Οι δύο από τους τρεις δήμους διαθέτουν πολυσύχναστο σταθμό ηλεκτρικού.

«Καμπανάκι» για την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής κρούεται και από το Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς εντάσσει το λεκανοπέδιο στις κόκκινες περιοχές. Εφόσον χρωματίζεται με «κόκκινο», σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ίσα ή πάνω από 150.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12/02/2021

Ελλάδα