Ελλάδα

Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου στον καλλιτεχνικό χώρο – Δύο μηνύσεις για σεξουαλική παρενόχληση

12.02.2021 | 20:59

Νέα μήνυση κατατέθηκε σήμερα για σεξουαλική κακοποίηση. Συγκεκριμένα ο καταγγέλλων στρέφεται κατά ηθοποιού κατηγορώντας τον πως τον βίασε σε διαμέρισμα στο Μεταξουργείο. O δικηγόρος που χειρίζεται υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου, ο κ. Γιάννης Βλάχος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου

Νέα μήνυση κατατέθηκε σήμερα για σεξουαλική κακοποίηση. Συγκεκριμένα ο καταγγέλλων στρέφεται κατά ηθοποιού κατηγορώντας τον πως τον βίασε σε διαμέρισμα στο Μεταξουργείο.

Ενώ υπάρχει και νέο επεισόδιο στις καταγγελίες των προηγούμενων ημερών κατά του ηθοποιού Παύλου Χαϊκάλη, αφού μια γυναίκα ηθοποιός κατήγγειλε ότι της επιτέθηκε…

Νέα μήνυση κατατέθηκε στις εισαγγελικές αρχές σε βάρος ηθοποιού, ο οποίος καταγγέλλεται για την άσκηση σεξουαλικής βίας σε βάρος ενός 37χρόνου σήμερα άνδρα, ο οποίος δεν έχει σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο.

Στη μήνυση, η οποία κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ο καταγγέλλων στρέφεται κατά του ηθοποιού κατηγορώντας τον πως το 2006 τον βίασε σε ένα διαμέρισμα στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου.

«Γνώρισα τον ηθοποιό όταν ήμουν 22 χρόνων. Ήταν συνομήλικός μου. Μου είχε πει ότι ήταν σπουδαστής της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και μου ανέφερε τις γνωριμίες που είχε με τον καλλιτεχνικό χώρο για να με εντυπωσιάσει. Πήγαμε σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή του Μεταξουργείου. Έπεσα θύμα βιασμού.»

«Ο εντολέας στρέφεται σε βάρος ενός εκ των ανθρώπων της τέχνης, χωρίς, ο ίδιος να είναι άνθρωπος της τέχνης. Έχει καταθέσει μήνυση για πολύ συγκεκριμένη βιοπραγία σε βάρος του, μιλώντας για βιασμό και η οποία περιμένουμε να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη, καλώντας τον να εξεταστεί».

Η αξιόποινη πράξη που καταγγέλλεται δεν έχει ακόμα παραγραφεί, και εάν κινηθούν άμεσα οι εισαγγελικές αρχές, εφόσον αποδειχθεί ο βιασμός, μπορεί να κινηθεί ποινική διαδικασία σε βάρος του ηθοποιού.

Νέα καταγγελία

Μία ακόμα καταγγελία κατά του ηθοποιού Παύλου Χαϊκάλη έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

«Με βούτηξε και με φίλησε. Είδα έναν άλλον άνθρωπο ξαφνικά, δεν ήταν ο φίλος που τα λέγαμε, το αγόρι της φίλης μου. Σαν να είχε σαλτάρει εκείνη τη στιγμή. Στην πάλη μας με έπιασε από το λαιμό και με έσφιγγε. Τα χέρια του ήταν σαν ζωγραφιά στον λαιμό μου για πολλές μέρες. Με χτύπησε με τον αγκώνα του πάνω στην τομή κι εγώ λιποθύμησα και αυτός τρόμαξε, τρομοκρατήθηκε, συνειδητοποίησε προφανώς ότι είναι εκτός και έφερε νερό.»

Τα όσο έζησε η συγκεκριμένη γυναίκα έλαβαν χώρα πριν 31 χρόνια.

Ο δικηγόρος που χειρίζεται τις δύο καυτές υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων στον χώρο της τέχνης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου.

Ο κ. Βλάχος εκπροσωπεί τον ηθοποιό που κατήγγειλε ότι σε ηλικία 19 ετών παρακινήθηκε να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις με πασίγνωστο σκηνοθέτη και ηθοποιό…

Ερωτηθείς για την δήλωσή του, ότι δεν θα προχωρήσει μήνυση αλλά θα περιμένει να παρέμβει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας, ο ποινικολόγος τόνισε ότι: «όσον αφορά τον 19χρονο δεν έχω εντολή εκ μέρους του να προχωρήσω κάποια ενέργεια στις Αρχές. Μένει το θέμα εκεί, στην συνέντευξη που έδωσε. Δεν πρόκειται περί ανώνυμης καταγγελίες, πρόκειται για επώνυμη σύνεντευξης, σε επώνυμη δημοσιογράφο, η οποία καθ’ημάς είναι υπερ αρκετό στοιχείο για να υποχρεώσει την εισαγγελεία να διατάξει αυτεπαγγέλτως.

Δεν ξέρω τους βαθύτερους λόγους που ο εντολέας μου δεν ήθελε να καταθέσει μήνυση. Δεν είναι εύκολο θεωρώ, σε ανθρώπους που με δική τους πρωτοβουλία να εκθέσουν άλλους συναδέλφους τους, το κοινωνικό τους περιβάλλον. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί ”αν με καλέσει ο εισαγγελέας θα δώσω τα στοιχεία”.

Ακούγονται πολλά, αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ δημόσια να σας πω αν ξέρει ή δεν ξέρει [άλλα ονόματα]. Τα όνειρα μιας κοινωνίας ελεύθερης από βια είναι δουλειά του εισαγγελέα να το διερευνήσει αυτό.

«Έχω μιλήσει με πολύ κόσμο, πρόκειται για ιστορίες που με έχουν συγκλονίσει σαν άνθρωπο, δεν μπορώ να φάω, νιώθω ότι έχω αρρωστήσει. Αλλά δεν μπορώ να πείσω κάποιον να πάει στον εισαγγελέα. Εφόσον υπάρχει η δημόσια κατάθεση… γιατί να πρέπει ο δικηγόρος να εικάζει οτιδήποτε και να μην τον καλέσει ο εισαγγελέας;

Έχω ακούσει για πολλά περιστατικά, δεν είναι μικρός ο αριθμός. Έχω μιλήσει με ανθρώπους… που λένε “να μην ανοίξω το στόμα μου, γιατί μπορεί να καταστρέψω κόσμο, γιατί πολλοί άνθρωποι κινούνται και ζουν μέσα στο θέατρο, είναι θύματα…”. Έχω καταθέσει επώνυμη μήνυση, αφορά το αδίκημα του βιασμού που δεν έχει παραγραφεί αλλά κινδυνεύει να παρέλθει. Πρέπει η εισαγγελεία να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς.  Καλώ την δικαιοσύνη να παρέμβει, να απλώσει  το ζεστό της χέρι, να του βοηθήσει να σπάσει αυτό το απόστημα».

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12/02/2021

Ελλάδα