Πολιτική

«Τα Νέα»: ΕΔΕ στο Προεδρικό Μέγαρο – Τα emails και οι «παρακολουθήσεις»

08.02.2021 | 13:33

Συναγερμός σήμανε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από καταγγελία ότι το e-mail της Προεδρίας της Δημοκρατίας βρισκόταν εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση.  

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της προχώρησε σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, εντός του Προεδρικού Μεγάρου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο ρυθμός των αλλαγών επιταχύνθηκε όταν εμφανίστηκαν κακόβουλες διαρροές στα ΜΜΕ, με φωτογραφικό υλικό.

Εκτιμήθηκε, ότι οι διαρροές έγιναν από συγκεκριμένα πρόσωπα του προκατόχου της Προεδρίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρόβλημα εντοπίστηκε στα e-mails της Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν είχαν αλλάξει οι κωδικοί και παρέμεναν εκείνοι τους οποίους χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός της. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν έρευνες, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Δύο υπεύθυνοι, υπάλληλοι της προεδρίας εξετάστηκαν προφορικά. Πρόκειται για την τέως ιδιαιτέρα γραμματέα του Προκόπη Παυλόπουλου και ενός υπεύθυνου των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της Προέδρου της Δημοκρατίας, Ηλίας Νάτσιος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), η οποία διεξήχθη από μετακλητό υπάλληλο της ΠτΔ. Προηγουμένως, όμως, ο κ. Νάτσιος είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και δεδομένων της ΠτΔ.

Η πρώην γραμματέας του Παυλόπουλου λάμβανε την αποδελτίωση των ημερήσιων δημοσιευμάτων   Μετά από αυτό, τα δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα κλήθηκαν και κατέθεσαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Έγινε γνωστό ότι η πρώην γραμματέας του Προκόπη Παυλόπουλου ελάμβανε καθημερινά την αποδελτίωση των ημερήσιων δημοσιευμάτων των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την καταγγελία η ιδιαίτερα γραμματέας του κ. Παυλόπουλου, η οποία έχει πλέον αποσπαστεί στο προσωπικό του γραφείο, φέρεται να προωθούσε στον προσωπικό της λογαριασμό μηνύματα που απευθύνονταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ίδια φέρεται να ισχυρίζεται ότι αυτό συνέβη για ένα μικρό διάστημα προκειμένου να ενημερώνεται ο τέως πρόεδρος (για την αποδελτίωση του Τύπου) καθώς ακόμα δεν παραλάμβανε το σώμα των εφημερίδων, αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Αφορμή για την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας στάθηκε το γεγονός ήταν ότι η γραμματέας του κ. Παυλόπουλου, από το γραφείο της στην Προεδρία φέρεται να έστειλε σε φιλικό της πρόσωπο e-mail με δημοσίευμα το οποίο περιείχε ειρωνικό σχόλιο για την κυρία Σακελλαροπούλου. Και το φιλικό αυτό πρόσωπο της απάντησε: «Καλά της κάνουν». Το απαντητικό αυτό e-mail κοινοποιήθηκε και σε άλλες υπηρεσίες της Προεδρίας.

Το τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από έναν δικαστικό λειτουργό του ΣτΕ και δύο υπαλλήλους της Προεδρίας, επέβαλε στην μεν πρώην γραμματέα στέρηση αποδοχών 4 μηνών και στον υπεύθυνο των ηλεκτρονικών συστημάτων στέρηση αποδοχών 2 μηνών. Στο μεταξύ, μετά την ΕΔΕ και πριν από την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο πληροφορικάριος για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του. Ωστόσο, η ΔΟΥ τού ζητά να επιστρέψει στο ταμείο της Προεδρίας δύο μισθούς που είχε λάβει, πριν από την παραίτησή του, σε εκτέλεση της πειθαρχικής ποινής που του επιβλήθηκε.

Το Πειθαρχικό καταλόγισε στην τέως γραμματέα ότι δεν προστάτεψε την ασφάλεια και το απόρρητο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς μετά την αποχώρηση του κ. Παυλόπουλου δεν άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης. Το ίδιο καταλόγισε και στον πληροφορικάριο, ο οποίος, ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν του δόθηκε εντολή να αλλάξει τους κωδικούς στο ηλεκτρονικό σύστημα, μία πρωτοβουλία που όπως είπε δεν μπορούσε να λάβει από μόνος του.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/02/2021

Πολιτική