Πολιτισμός

Μενδώνη: Ο Λιγνάδης δεν άντεξε το κλίμα φημών

08.02.2021 | 13:43

Ο Σαιξπηρικός «Μακμπέθ», ήταν ο τελευταίος ρόλος που ερμήνευσε ο Δημήτρης Λιγνάδης, ηθοποιός και σκηνοθέτης με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή. 

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την θύελλα που ξέσπασε από την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου υπό το βάρος καταγγελιών εναντίον του.

«Για τον κ. Λιγνάδη μέχρι στιγμής επώνυμη καταγγελία δεν υπάρχει. Όπως ο ίδιος λέει στην επιστολή του δεν μπορούσε να αντέξει όλο το κλίμα των φημών που δημιουργούσε ένα κλοιό γύρω του», εξήγησε η ίδια η κ. Μενδώνη.

Η αιφνίδια παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη έκανε πολλούς να μιλούν για την άνοδο και την πτώση του «βασιλιά» του Εθνικού Θεάτρου.

«Έχουμε δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα έχουμε μηδενική ανοχή. Η οποιαδήποτε μορφή βίας δεν μπορεί να τύχει καμίας ανοχής. Είναι μια φρικτή πράξη που πληγώνει ανεπανόρθωτα ψυχές. Το υπουργείο δεν θα επιδείξει καμία ανοχή. Όταν οι καταγγελίες είναι επώνυμες και επαναλαμβανόμενες, δε χρειάζεται να περιμένει κανείς το δικαστήριο. Υπάρχει και ο κώδικας της ηθικής. Ο ίδιος κώδικας μάς υποχρεώνει να μην μπούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών» πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού.

Στις 2 Φεβρουαρίου ο Δημήτρης Λιγναδης διέψευσε ότι ζηττήθηκε η παραίτηση του από το υπ. Πολιτισμού. Την ίδια διάψευση έκανε και η υπουργός Πολιτισμου Λίνα Μενδώνη. Τέσσερις ημέρες μετά. Το βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου, ο Δημήτρης Λιγνάδης στέλνει επιστολή παραίτησης στον απόηχο φημών και καταγγελιών. Η παραίτηση γίνεται δεκτή.

Λίγες μέρες πριν ο σκηνοθέτης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και για τον διορισμό του αδερφού του στο εθνικό θέατρο.Ο ίδιος πάντως μιλησε για σκοπιμότητες και διατίθεται να ασκήσει κάθε νομικό δικαίωμα.

Τον καταιγισμό καταγγελιών για περιστατικά βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του θεάτρου σχολιασαν οι Roomies του MEGA, η Ντορέττα Παπαδημητρίου,η Μαρία Σολωμού, και Κατερίνα Ζαρίφη, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ηθοποιός «Οι γυναίκες αυτές λένε αλήθεια και τα ξέραμε και εμείς. Είναι δύσκολη η φάση γιατί ο καθένας έχει άποψη και μπορεί να πει κάτι. Αυτό που με φοβίζει εμένα είναι να μην πάει στην απέναντι πλευρά η κατάσταση, να είναι πχ απαγορευτικό το φλερτ στο χώρο» τόνισε η Μαρία Σολωμού, ενώ η Ντορέττα Παπαδημητρίου συμπλήρωσε: «Σεβόμαστε και θαυμάζουμε πολύ τις γυναίκες και τους άνδρες που έχουν βγει και έχουν μιλήσει για αυτό που τους έχει συμβεί. Ο δρόμος της δικαιοσύνης νομίζω είναι ο καταλληλότερες για να εξεταστούν αυτές οι υποθέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι όλο αυτό γίνεται για ένα σπουδαίο λόγο, και να μην είναι μια συζήτηση που θα ξεχαστεί».

«Για το κομμάτι της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι παθογένεια της χώρας, το πόσο άντρας είναι κάποιος ή πόσο γυναίκα είναι κάποια. Πρέπει να αλλάξει όλη η φιλοσοφία της χώρας» πρόσθεσε η Κατερίνα Ζαρίφη.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/02/2021

Πολιτισμός