Ελλάδα

Κρούσματα, μεταλλάξεις και συνωστισμός θέτουν σε συναγερμό τους επιστήμονες

08.02.2021 | 19:59

Καλπάζει το τρίτο κύμα της πανδημίας με τα κυβερνητικά στελέχη να παραδέχονται ότι ότι ο ιός σπάει κάθε φράγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση σε διάφορες περιοχές της χώρας κια τους ειδικούς από την άλλη να μιλούν ακόμη και για την ανάγκη ενός γενικευμένου lockdown 3 εβδομάδων. Στο επίκεντρο παραμένει η Αττική καθώς και σήμερα από 638 νεες μολύνσεις οι μισές καταγράφονται στο λεκανοπέδιο. Ανησυχητικά είναι και πάλι τα πρώτα επισημα στοιχεία για τις διαθέσιμες κλίνες covid και σε κλινικές κια στις μονάδες στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική σε συνδυασμό με τις εικόνες συνωστισμού του Σαββατοκύριακου έχουν τρομάξει τους ειδικούς και την κυβέρνηση καθώς αναμένεται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας ενώ και ο νέος μεταλλαγμένος κορωνοϊός από την Μεγάλη Βρετανία πολλαπλασιάζεται στην χώρα με ταχύτατους ρυθμούς φτάνοντας μέχρι τώρα  τα 403 κρούσματα μέσα σε λίγες ημέρες. Σήμερα είχαμε 683 νέα κρούσματα 276 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι ενώ 25 έχασαν την ζωή τους.

Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην κινητικότητα και τους περιορισμούς δεν φαίνεται να λειτουργεί καθώς τα στοιχεία που λαμβάνουν καθημερινά στα χέρια τους οι ειδικοί δείχνουν πως μπορεί σύντομα να χρειαστεί η επιβολή μιας γενικευμένης σκληρής καραντίνας τουλάχιστον  3 εβδομάδων.

Ήδη στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Αττικής ο αριθμός των διαθέσιμων κρεβατιών μειώνεται καθημερινά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΟΔΗΝ, από τις 205 διαθέσιμες κλίνες ήδη οι 161 είναι κατειλημμένες. Στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ οι 65/84

Στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ έχει απομείνει μόνο μια ελεύθερη θέση. Το Σισμανόγλειο είναι γεμάτο ενώ χωρίς καμία θέση στην ΜΕΘ βρίσκεται και το νοσοκομείο Γεννηματάς. Μόνο 3 κρεβάτια ελεύθερα έχουν απομείνει στο Ασκληπιείο της Βούλας και 5 κρεβάτια στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο Θριάσιο. Στο Αττικό νοσοκομείο η κατάσταση είναι καλύτερη καθώς υπάρχουν ακομα 13 κλινες ελευθερες.

Λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται συνεχίζεται και η συζήτηση για το εάν δημοτικά και γυμνάσια θα πρέπει να λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι βόλτες στις παραλίες ,τις πλατιές και τα πάρκα έχουν προβληματίσει τους ειδικούς καθώς παρα το μειωμένο ωράριο κυκλοφορίας το σαββατοκύριακο παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού. Η επιλογή του περιορισμού των sms έπεσε στο τραπέζι ως σκέψη εδώ και καιρό αλλά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα υπάρξει και επιδείνωση του καιρού κάτι που θα ευνοήσει και άλλο την μετάδοση του κορωνοϊού.

Στα όρια του γενικού lockdown η Αττική 

Τα δεδομένα για την Αττική είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά, στην κυβέρνηση ξορκίζουν ενα νέο γενικευμένο lockdown καθώς κάθε μήνας στοιχίζει 3 δισ. ωστόσο δεν μπορούν και να το αποκλείσουν…

Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για το λεκανοπέδιο γιατί αυτή τη βδομάδα, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να υαξάνονται δεν αποκλείεται να δούμε νέα μέτρα ακόμα και την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Αυτό θα συνεχιστεί για τον επόμενο  1,5 μήνα.

Το γενικευμένο lockdown είναι στο τραπέζι, κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν το αποκλείει, και μάλιστα αυτό θα γίνει ακαριαία.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/02/2021

Ελλάδα