Ελλάδα

Η άνοδος και η πτώση του Δημήτρη Λιγνάδη από το «τιμόνι» του Εθνικού Θεάτρου

08.02.2021 | 21:21

Σάλο έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό χώρο η υπόθεση Λιγνάδη, καθώς ο μέχρι χθες καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού θεάτρου παραιτήθηκε υπό το βάρος φημών. Μιλώντας στο Mega, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι επίσημη καταγγελία κατά του κ. Λιγνάδη δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, έστειλε ωστόσο μήνυμα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα κακοποίησης.

Οι «Πέρσες» στο κατάμεστο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου το περασμένο καλοκαίρι, ήταν η τελευταία παράσταση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, στο εμβληματικό θέατρο.

Οι φήμες για καταγγελίες εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη άρχισαν να φουντώνουν στις αρχές Φεβρουαρίου και σύντομα πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Μετά τις πληροφορίες περί παραίτησής του, ήρθε η διάψευση απο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και από τον ίδιο.

Ωστόσο υπό το βάρος ακόμα και πληροφοριών για επικείμενες στοιχειοθετημένες καταγγελίες υπέβαλε την παραίτησή του το Σάββατο προσθέτοντας στο δακτυλογραφημένο κείμενο χειρόγραφα την ημερομηνία παραίτησης, που έγινε άμεσα αποδεκτή.

Ο ίδιος πριν από λίγο ανακοίνωσε πως κλείνει το προφίλ του στο Facebool

“Φίλοι μου.Θα κλείσω για ένα διάστημα το account μου.Για λόγους…καθαριότητας.Σας ευχαριστώ για την κατανόηση.”

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε στην εκπομπή κοινωνία ώρα μεγκα για την θύελλα που ξέσπασε από την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

«Για τον κ. Λιγνάδη μέχρι στιγμής επώνυμη καταγγελία δεν υπάρχει. Όπως ο ίδιος λέει στην επιστολή του δεν μπορούσε να αντέξει όλο το κλίμα των φημών που δημιουργούσε ένα κλοιό γύρω του», εξήγησε η ίδια».

Η ίδια έκανε λόγο για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα κακοποίησης. «Είναι μια φρικτή πράξη που πληγώνει ανεπανόρθωτα ψυχές. Το υπουργείο δεν θα επιδείξει καμία ανοχή. Όταν οι καταγγελίες είναι επώνυμες και επαναλαμβανόμενες, δε χρειάζεται να περιμένει κανείς το δικαστήριο. Υπάρχει και ο κώδικας της ηθικής. Ο ίδιος κώδικας μάς υποχρεώνει να μην μπούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών».

Το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως δεν εχει δεχτεί καταγγελίες για τον Δημήτρη Λιγνάδη

«Σε περίπτωση που προκύψει ερευνητέο αντικείμενο που ανάγεται στη θητεία του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου ή της Δραματικής Σχολής του, το Διοικητικό Συμβούλιο τίθεται στη διάθεση οποιουδήποτε αρμόδιου οργάνου της ελληνικής Πολιτείας για την πλήρη αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση τυχόν ευθυνών.»

Τον καταιγισμό καταγγελιών για περιστατικά βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του θεάτρου σχολίασαν οι Roomies του MEGA, η Ντορέττα Παπαδημητρίου,η Μαρία Σολωμού, και Κατερίνα Ζαρίφη, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν στο τιμόνι του εθνικού θεάτρου από τον Αύγουστο του 2019.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/02/2021

Ελλάδα