Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τις μεταλλάξεις – «Έκρηξη» των κρουσμάτων προβλέπουν οι επιστήμονες

08.02.2021 | 13:07

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές από την ανησυχητική αύξηση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, αλλά και των εισαγωγών. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 168 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στην Ελλάδα να ανέρχεται πλέον σε 403, εκ των οποίων τα 6 αφορούν στη μετάλλαξη της νοτίου Αφρικής.

Με αγωνία παρακολουθούν οι εμπειρογνώμονες την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, σε συνάρτηση με την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων, αλλά και την εμφάνιση 168 νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων. Συνολικά ο αριθμός έφθασε τα 403 εκ των οποίων τα έξι αφορούν τη μετάλλαξη της νοτίου Αφρικής.

Παρά τη λήψη νέων μέτρων την προηγούμενη Παρασκευή, οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πιθανό να ληφθούν ακόμη και σκληρότερα μέτρα εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία το απαιτήσουν.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα δε θα χρειαστεί ολικό lockdown, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν γεμίσει οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι τα σχολεία θα ήταν καλό να κλείσουν και να επανέλθει η τηλεκπαίδευση. Κάτι που θα δημιουργήσει και λιγότερες επιπτώσεις στην οικονομία.

Φόβοι εκφράζονται και για τη ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Σύμφωνα με τους ειδικούς και βάσει των δεδομένων που διαθέτουν, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φτάσει στα τέλη Φεβρουαρίου τα 1800.

Στο τραπέζι ο «κόφτης» για τα SMS – Τι είπε η Πελώνη για μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Την ώρα που η πορεία της πανδημίας έχει ανοδική τροχιά με τα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού να αυξάνονται στη χώρα, στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης βρίσκονται μία σειρά από νέα μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού.

Στο θέμα αναφέρθηκε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστολία Πελώνη η οποία στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών υπογράμμισε ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα SMS: «Η κατάσταση αξιολογείται ανά πάσα στιγμή. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα».

Η κ. Πελώνη ρωτήθηκε ακόμη πιο συγκεκριμένα, αν δηλαδή θα απαγορευτεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο για αγορές και άθληση, επαναλαμβάνοντας ότι τα δεδομένα αξιολογούνται από κυβέρνηση και ειδικούς. «Τα μέτρα πέρα από τη σκοπιμότητα θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα» δήλωσε.

Οι λαϊκές αγορές, επίσης, θα είναι ανοιχτές και το Σάββατο.

Ανησυχία για τα κρούσματα στο νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα – Κλείνουν σχολεία

Ανησυχία προκαλεί η διασπορά του ιού στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, όπου έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα. Όλα ξεκίνησαν στις 29 Ιανουαρίου, όταν μια εργαζόμενη εντοπίστηκε θετική κορωνοϊό. Αμέσως έγιναν μοριακοί έλεγχοι και 10 εργαζόμενοι, καθώς και 7 παιδιά, ανιχνεύτηκαν θετικοί. Στην πρώτη ιχνηλάτηση σε γονείς και στενές επαφές, βρέθηκαν άλλα 15 κρούσματα φτάνοντας τα 32 και στη δεύτερη άγγιξαν τα 65. Την ίδια ώρα, αναμένονται τα αποτελέσματα από 170 τεστ.

Οι γονείς στην Καλλιθέα είναι ανάστατοι, καθώς πολλά παιδιά του νηπιοτροφείου φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της περιοχής. Έτσι, αποφασίστηκε να κλείσουν το 13ο Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Σχολείο στην περιοχή.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/02/2021

Ελλάδα