Πολιτισμός

Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση στο θέατρο – Αφορά σε βιασμό ανηλίκου

08.02.2021 | 17:45

Η πρώτη μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο μηνυτής, που δεν έχει μιλήσει δημοσίως, φέρεται να ήταν τότε 15 ετών ενώ τα γεγονότα χρονολογούνται περίπου προ 15ετίας.

Είναι η δεύτερη περίπτωση από τον χώρο του θεάτρου που φτάνει στο κατώφλι της δικαιοσύνης, μετά τον πρώην ηθοποιό που κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά στα 19 του χρόνια από γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη και μάλιστα σε χρόνο που ακόμη δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα.

«Ο εντολέας μου έχει πλήρη συνείδηση της σοβαρότητας των καταγγελιών του. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης περιμένουμε από τη δικαιοσύνη να επιδείξει τα αντανακλαστικά που έχει υποδείξει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και να κινηθεί αυτεπαγγέλτως», σημειώνει ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του ηθοποιού.

Παραίτηση Λιγνάδη

Εν τω μεταξύ το Σάββατο, ο Δημήτρης Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, η οποία έγινε δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία (…) Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στην κουΐντα του Εθνικού Θεάτρου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Λιγνάδης στο κείμενο της παραίτησής του.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ωθήθηκε στην παραίτηση ύστερα από τις καταγγελίες του πρώην ηθοποιού περί σεξουαλικής κακοποίησης.

Υπόθεση «Χαϊκάλης»

Την ίδια ώρα, ο Παύλος Χαϊκάλης παραδεχόταν δημόσια ότι είναι ο άνθρωπος που κατήγγειλε η ηθοποιός Ηλιάνα Αραβή για σεξουαλική παρενόχληση στα 17 της χρόνια.

Την Ηλιάνα Αραβή ακολούθησε με νέες καταγγελίες σε βάρος του Παύλου Χαϊκάλη, η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός και σεναριογράφος Sky Maddas.

Σε αναρτήσεις της στο Twitter υποστήριξε ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον ηθοποιό μέσω μηνυμάτων σε εφαρμογή το 2011, όταν εκείνη ήταν ανήλικη.

Εκτός σειράς ηθοποιός που καταγγέλλεται

Και ενώ πλέον οι καταγγελίες λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, εκτός της τηλεοπτικής σειράς «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» έθεσε η ΕΡΤ τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη που κατήγγειλαν οι ηθοποιοί Άννα -Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη.

Παράλληλα, η Digea κατέβασε από την πλατφόρμα της τη διαφήμιση, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο γνωστός ηθοποιός.

Πάντως, μετά και την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη, η δικαιοσύνη καλείται τώρα να βρει την άκρη του νήματος, διερευνώντας τις καταγγελίες που έχει στα χέρια της, προκειμένου να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 08/02/2021

Πολιτισμός