Life

Σοκ στον χώρο του θεάματος από τις καταγγελίες Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου και Δροσάκη

05.02.2021 | 17:28

Η αυλαία άνοιξε και στο σανίδι πρωταγωνιστούν επώνυμες καταγγελίες κατά γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη που σοκάρουν.

Τρεις ηθοποιοί, η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όλα όσα φέρονται να υπέστησαν, όταν «χτύπησαν την πόρτα του» για δουλειά.

Η καταγγελία έγινε στον Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών και στο επίσημο έγγραφο που παρουσιάστηκε αποκλειστικά στην εκπομπή του MEGA «Πάμε Δανάη», οι τρεις κατηγορούν τον γνωστό ηθοποιό για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και εργασιακό εκφοβισμό.

«Φοβόμουν ότι ήταν ικανός για τα πάντα»

Τα όσα καταγγέλλει η Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους συνέβησαν το 2000, όταν ήταν 24 ετών, στην παράσταση «Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στο θέατρο Βρετάνια.

«Ο καταγγελλόμενος προέβη πολλές φορές σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου. Και όχι μόνο. Εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ, τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει».

Η ηθοποιός αναφέρει ακόμη: «Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με, προκαλώντας μου μια διαρκή ανησυχία που έφθανε πολλές φορές στα όρια του τρόμου, αφού ειλικρινά δεν ήξερα ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι ήταν ικανός για τα πάντα, όπως μου είχε αποδείξει με τις πράξεις του».

Η Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους περιγράφει ότι κάθε φορά που κάποιος δικός της άνθρωπος βρισκόταν στο θέατρο, σε μια σκηνή φιλιού της παράστασης, ο ηθοποιός που καταγγέλλει, χρησιμοποιούσε βία.

«Όλο αυτό το αίσθημα επεδείκνυε όταν ερχόταν και ο τότε σύντροφός μου να δει την παράσταση, πιάνοντάς με σε διάφορα σημεία του σώματός μου, δίνοντας αυτά τα ανάρμοστα φιλιά. Υπό αυτό το καθεστώς τρόμου και βίας έζησα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν». Δεν έφυγα από την παράσταση γιατί φοβήθηκα και άλλα αντίποινα. Είχα τον λόγο και δεν είπα τίποτα και μετανιώνω γιατί τον έτρεμα».

Οι εκβιασμοί στη Λένα Δροσάκη

Από την πλευρά της, η Λένα Δροσάκη, περιγράφει περιστατικό που έγινε το 2007, όταν ήταν 24 ετών. Μαζί με συμφοιτητές της, είχαν επισκεφθεί τα γυρίσματα γνωστής τηλεοπτικής σειράς όπου πρωταγωνιστούσε ο γνωστός ηθοποιός.

«Με έναν τρόπο άρχισε να αλλάζει συμπεριφορά, να με παρενοχλεί σεξουαλικά, στην αρχή διακριτικά, στη συνέχεια ολοένα με πιο ανάρμοστο τρόπο. Κάποια στιγμή άρχισε να με απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν συνευρεθούμε θα φροντίσει να μην περάσω ως φοιτήτρια τις εξετάσεις του υπουργείου»

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια, όπως περιγράφει, δεν περίμενε ποτέ να συμβεί.

«Πάγωσα, δεν περίμενα ότι θα φθάσει σε αυτό το σημείο. Όταν έφθασε η σειρά μου και ανέβηκα στη σκηνή για να εξεταστώ, είδα τον καταγγελλόμενο να εισέρχεται στην αίθουσα του θεάτρου και να κατευθύνεται προς το μέρος της κριτικής επιτροπής χαιρετώντας εγκάρδια, συνομιλώντας θερμά με τα μέλη της. Όταν γύρισε να δουν εμένα πάνω στη σκηνή, έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση που σημαίνει “είδες που στα έλεγα;”. Δεν πέρασα στις εξετάσεις του υπουργείου, αν και θέλω να είμαι απολύτως σαφής: δεν ξέρω κατά πόσο αυτό οφείλεται σε ενέργειες του καταγγελλόμενου ή στο γεγονός ότι η απόδοσή μου δεν ήταν η επιθυμητή κυρίως λόγω της ταραχής που μου είχε προκαλέσει».

Στην καταγγελία της η Λένα Δροσάκη αναφέρεται και σε περιστατικό που βίωσε το 2018 στο θέατρο της Κάτιας Δανδουλάκη, σε έργο που σκηνοθετούσε ο πασίγνωστος ηθοποιός.

«Μια μέρα χωρίς λόγο επιτέθηκε λεκτικά και με απίστευτη ένταση ενάντια σε εμένα και τον συνάδελφό μου Λευτέρη Ζαμπετάκη, νομίζοντας ότι έχουμε κάποια ερωτική σχέση, πράγμα που δεν ίσχυε. Η πρόβα διακόπηκε και η κα Δανδουλάκη ανακοίνωσε στον … ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες του ως σκηνοθέτη. Έφυγε ο “ισχυρός” και όχι ο αδύναμος»

Η παρενόχληση στο καμαρίνι

Στην καταγγελία της η Πηνελόπη Αναστασοπούλου αναφέρεται σε μια οντισιόν που είχε πάει το 2008, όταν ήταν 25 ετών.

«Ο καταγγελλόμενος ζήτησε να τον συναντήσω βράδυ στο θέατρο στο οποίο εργαζόταν και ήταν θιασάρχης. Όταν έφθασα στο θέατρο, με υποδέχθηκε, μου είπε να περάσω στο καμαρίνι του, δεν υπήρχε κανείς άλλος στο θέατρο, πράγμα που μου έκανε εντύπωση. Κλείδωσε το καμαρίνι και άρχισα να αισθάνομαι άβολα».

Στη συνέχεια, η ηθοποιός περιγράφει πράξεις που παραπέμπουν σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και συμπληρώνει:

«Βίωσα παράξενες και οριακές συμπεριφορές από τον καταγγελλόμενο, όπως απότομα ξεσπάσματα οργής, λεκτικές προσβολές και άλλα. Όταν καταλάβαινε ότι αισθανόμουν άβολα, μάλλον αυτό τον εξίταρε περισσότερο».

Το διοικητικό όργανο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για να εξετάσει την καταγγελία των τριών ηθοποιών ενώ εκκρεμεί το βασικό αίτημα που υπέβαλαν, για άμεση διαγραφή του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη από το συνδικαλιστικό σωματείο.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 05/02/2021

Life