Ελλάδα

«Μπλόκο και από την Ελλάδα στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65

05.02.2021 | 20:34

Μόνο πολίτες έως 64 ετών θα κάνουν το εμβόλιο της astrazeneca - αλλάζοντας ουσιαστικά τη στρατηγική των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Η πρώτη παρτίδα εμβολίων Astrazeneca αναμένεται να φτάσει στις 8 Φεβρουαρίου και οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου.

Η κατηγορία πολιτών από 60 έως 64, θα εξαιρεθεί από την πλατφόρμα εμβολιασμών και προσεχώς θα δημιουργηθεί μία νέα πλατφόρμα που θα αφορά μόνο όσους γεννήθηκαν μεταξύ του 1961 και του 1957.

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, οι πολίτες που είναι άνω των 80 θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα κέντρα με εμβόλια της AstraZeneca.

Μια αιχμηρή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνυπογράφουν η χώρα μας, η Αυστρία, η Τσεχία και η Δανία, ζητούν να μπει τέλος στις καθυστερήσεις καθώς και τη διασφάλιση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 60% και μετά τη δεύτερη δόση στο 82%.

Η δεύτερη δόση του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρίας θα γίνεται σε διάστημα 12 εβδομάδων από την πρώτη

Μέχρι στιγμής η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία, και η Πολωνία συνιστούν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών.

Το Βέλγιο λέει όχι στο εμβόλιο της astrazeneca για πολίτες άνω των 55. Ενώ, η Ελβετία δεν έδωσε το πράσινο φως για το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρίας.

Χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ήδη έχουν διενεργήσει εμβολιασμούς και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 05/02/2021

Ελλάδα