Υγεία

Κοντοζαμάνης: «Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο μέτρο» – Τι ισχύει για τους εμβολιασμούς

05.02.2021 | 09:51 Eνσωμάτωση

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα θέσουν επί τάπητος την κατάσταση που επικρατεί στις «κόκκινες» περιοχές, στις υποψήφιες για… αλλαγή χρώματος αλλά και στα νέα σκληρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κύμα του κορωνοϊού που τρομάζει ειδικούς και κυβέρνηση.

«Συζητάμε όλα τα ενδεχόμενα»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών, θα λάβει τις αποφάσεις της.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών.

«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού».

Η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτρα, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να σημειώνει ότι η κυβέρνηση κινείται βήμα βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.

Σχολεία & σύστημα υγείας

Μέσα στα μέτρα που θα αξιολογηθούν βρίσκεται και το κλείσιμο των σχολείων, ωστόσο φαντάζει ως έσχατη λύση και απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο.

«Νομίζω ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες μετάδοσης».

Κρίσιμος παράγοντας για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης είναι και η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί, όχι όμως σε ανησυχητικά επίπεδα.

«Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μην φτάσει στα άκρα του».

«Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός»

Μεγάλο θέμα προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός, ωστόσο όποιος γιατρός ή νοσηλευτής επιθυμεί να εμβολιαστεί, μπορεί να το κάνει κλείνοντας ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο θα γίνει δεκτός κατά προτεραιότητα.

«Το νούμερο των υγειονομικών που εμβολιάστηκε δε μας ικανοποιεί», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν.

«Σε πολύ καλό σημείο ο ρυθμός εμβολιασμού»

Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού βρίσκεται, από την άλλη μεριά, «σε πάρα πολύ καλό σημείο», ενώ έχει εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση για όσους έχουν λάβει την πρώτη.

Την ίδια στιγμή, αναμένονται και καινούργια εμβόλια, ενώ η ΕΕ προχωρά και στην αδειοδότηση επιπλέον εμβολίων.

«Πιστεύουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε εμβολιάσει ικανότατο ποσοστό του πληθυσμού που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει ο τουρισμός».

Σημειώνεται ότι όσοι πολίτες κάνουν το εμβόλιο, θα λαμβάνουν βεβαίωση εμβολιασμού.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 05/02/2021