Ελλάδα

Συναγερμός για τα σχολεία – Στο τραπέζι νέο λουκέτο

04.02.2021 | 16:55 Eνσωμάτωση

Στη δίνη των μεταλλάξεων βρίσκεται η χώρα με την αγωνία των γονιών να κορυφώνεται για την διασπορά μεταξύ παιδιών στα σχολεία.

«Πάρα πολύ με ανησυχεί και καλό θα ήταν να κλείσουν. Είναι επικίνδυνο ακούμε για μεταλλάξεις, για κλείσιμο σχολείων είναι επικίνδυνο.»

Σε δύο στρατόπεδα χωρίζονται οι γονείς για το αν τα σχολεία πρέπει να ξανακλείσουν υπό τον φόβο του νέου πιο μεταδοτικού στελέχους του ιού.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει κίνδυνος αλλά θα αισθανόμουν πιο ασφαλής αν τα παιδιά ήταν σπίτι.»

«Δεν με τρομάζει η μετάλλαξη, με τρομάζει το κλείσιμο των σχολείων.»

«Όταν ερχόμαστε να τα πάρουμε οι γονείς είναι ο ένας πάνω στον άλλον εδώ. Τέτοια ώρα πρέπει να έρθετε να το δείτε.»

Διχασμένοι και οι επιστήμονες της επιτροπής, η οποία τα επόμενα 24ωρα καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

«Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο. Δεν έχουμε αμφιβολία και πλέον έχουμε πολλές αναφορές για περιστατικά σε σχολεία δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει δεν συμβαίνει.»

«Αν μπορούμε με κάποιον τρόπο να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά θα ήταν το καλύτερο. Μεγαλύτερες οι συνέπειες ψυχολογικές και εκπαιδευτικές αν ξανακλείσουν.»

Μιλώντας στο LIVE NEWS, o Γαβριήλ Δημητρίου αποκάλυψε πως τα περιστατικά που δέχεται η παιδιατρική κλινική που διευθύνει στην Πάτρα είναι πλέον πιο βαριά από όσα αντιμετώπιζε μέχρι σήμερα.

«Βλέπουμε πλέον ότι μεταδίδεται εύκολα και στα παιδιά και μερικά από αυτά παρουσιάζουν συμπτώματα των ενηλικών ενώ τα περισσότερα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά και νοσηλεύονταν σπίτι.»

Θέμα χρόνου είναι η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης στην κοινότητα, με τους ειδικούς πάντως, να επισημαίνουν πως τα αυξημένα κρούσματα στα παιδιά είναι απόρροια της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας που εμφανίζει ο μεταλλαγμένος ιός.

«Αναλογικά είναι αυξημένη η μετάδοση και στους ενήλικες και στα παιδιά αλλά όχι παραπάνω στα παιδιά. Δηλαδή αν είναι 20-30% αύξηση είναι και στους δυο πληθυσμούς.»

Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο μεταλλαγμένος ιός είναι κατά 50% πιο μεταδοτικός, αλλά όχι και εξίσου θανατηφόρος.

«Οι ιοί γίνονται πιο μεταδοτικοί αλλά όχι πιο θανατηφόροι γιατί δεν τους συμφέρει να σκοτώνουν τον οργανισμό στον οποίο ζουν.»

Με το ένα τμήμα να κλείνει μετά το άλλο λόγω κρουσμάτων, οι γονείς κρέμονται από τα χείλη των λοιμωξιολόγων για το αν θα ξαναμπεί λουκέτο στα σχολεία.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/02/2021