Ελλάδα

Τo MEGA στην πρώτη πτήση γαλλικού ιπτάμενου τάνκερ στην Ελλάδα

03.02.2021 | 21:08 Eνσωμάτωση

Στην πρώτη πτήση στην Ελλάδα ενός από τα τρία πιο σύγχρονα ιπτάμενα τάνκερ που διαθέτει η Γαλλία, βρέθηκε το MEGA.

Το ειδικά διασκευασμένο αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για ανεφοδιασμούς μαχητικών και μπορεί να μεταφέρει, αν οι ανάγκες το επιβάλουν, μέχρι και 300 στρατιώτες, συμμετέχει στην άσκηση “Σκύρος”.

Ένα από τα 3 πιο σύγχρονα ιπτάμενα τάνκερ που διαθέτει η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της άσκησης Σκύρος, που διεξάγεται με μετασταθμεύσεις 4 μαχητικών Ραφάλ, δυο βαρέων μεταγωγικών Ατλας και του ιτπάμενου τάνκερ Αιρμπάς 330, σε Τζιμπουτί, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Το Mega κατέγραψε της 3ωρη πτήση του ειδικά διασκευασμένου Αιρμπάς νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Το εν λόγω αεροσκάφος μπορεί επίσης ανάλογα με τις ανάγκες της αποστολής να μεταφέρει 300 στρατιώτες ή 130 φορεία και μέχρι 110 μετρικούς τόνους φορτίου υλικών.

Το Παρίσι με την τεράστια αυτή άσκηση διεξάγει προβολή ισχύος σε όλη την ευρύτερη περιοχή συνεργαζόμενη με χώρες που θεωρεί σύμμαχες και που διαθέτουν ή πρόκειται να αποκτήσουν Ραφάλ όπως η Ελλάδα.

«To Rafale είναι ένα αεροσκάφος «game changer» για εμάς και είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένα «game changer» για όλες τις αεροπορίες που πετούν με Rafale και γιατί πάνω από όλα θα μπορούμε να συνεργαστούμε, να πετάμε μαζί, να πολεμάμε μαζί» ανέφερε ο Υποπτέραρχος Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας

Η απαιτητική διαδικασία του ανεφοδιασμού ελέγχεται από αυτό τον σταθμό πίσω μου. Δύο εξιδεικευμένοι χειριστές χρησιμοποιούν τα μηχανήματα για να ανεφοδιάσουν τα ελληνικά μαχητικά.

Κατά την διάρκεια της πτήσης μας έλαβαν καύσιμα από το ιπτάμενο τάνκερ ελληνικά Μιραζ 2000 και F-16 καθώς επίσης και τα γαλλικά Ραφάλ στο πίσω κάθισμα των οποίων βρίσκονταν έλληνες χειριστές προκειμένου να λάβουν μια πρώτη γεύση από την γαλλική ριπή ανέμου που πρόκειται σύντομα να ενταχθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Ο ανεφοδιασμός των F-16 γίνεται με την εξίσου απαιτητική διαδικασία της «boomας» την οποία χειρίζονται από αυτό εδώ τον σταθμό εργασίας.

Την Πέμπτη τα γαλλικά Ραφάλ μαζί με ελληνικά μαχητικά θα επιδείξουν τις δυνατότητές τους πάνω από τους ουρανούς της Τανάγρας στο πλαίσιο της media day της άσκησης Σκυρος και το Mega θα είναι εκεί.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/02/2021